Изложба Војислава Билбије од понедјељка у Банском двору: “Бог и човјек” спаја свјетовно и религиозно

М. М.
Изложба Војислава Билбије од понедјељка у Банском двору: “Бог и човјек” спаја свјетовно и религиозно

БАЊАЛУКА - Сакрална, црквена умјетност у суштини је опуса протојереја Војислава Билбије, чија изложба “Бог и човјек” ће у понедјељак бити отворена у великом изложбеном салону Банског двора.

- Стваралаштво оца Билбије може се подијелити на двије велике теме: једна тема је свјетовног, а друга религиозног карактера, док су оба домена међусобно изнутра повезана у националној култури, у којој се ови елементи прожимају и гдје је религија увијек отјеловљена у животу људи. Свјетовна тематика се изражава путем представљања породичних ликова и типично архетипских друштвених ликова (мајка и дијете, војник, монах, сељак...), на начин који спаја реализам и симболизам, гдје се често запажају и етничка и културна укоријењеност. Оно се изражава и у скулптурама које представљају жене или дјецу погођене ратним страхотама - тема која је умјетника инспирисала недавним догађајима - наведено је у најави Банског двора, о овој изложби која ће бити отворена у 19 часова.

Како наводе, Билбијин рад је у већој мјери непознат јавности, а након једне веће изложбе, крајем осамдесетих у Музеју примењене уметности у Београду под називом “Бог и човјек”, посљедњих деценија је излагао у Паризу, Берлину и Луксембургу.

- Ове посљедње изложбе су биле ограниченог обима, прије свега ради простора, али и ограничене програмски, јер многи радови нису у могућности да се транспортују. Стога је годинама планирана једна свеобухватна изложба која би његов рад представила у цијелости (колико је то могуће), највише из разлога мултидисциплинарности приступа и простог обима радова који просто нису доступни свијету - назначено је у саопштењу.

По жељи аутора, цијели опус и активности које га прате посвећени су српском народу и његовом културном и духовном насљеђу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана