Изложба вез и златовез пред требињском публиком

Срна
Изложба вез и златовез пред требињском публиком

ТРЕБИЊЕ - У Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба “Вез и златовез из фундуса Музеја Херцеговине у Требињу”, аутора Божане Ђузеловић, вишег кустоса етнолога.

Представљени су текстилни предмети украшени везом и златовезом који припадају традиционалној култури Херцеговине са краја 19. и почетка 20. вијека.

Ови предмети чувају се као музејски експонати у Етнографској збирци Музеја Херцеговине.

Аутор Божана Ђузеловић рекла је да су неки од ових предмета по први пут представљени публици која је могла да се увјери у вјештину врсних херцеговачких везиља.

Она је истакла да су изложени и предмети од чоје на којима су се украси радили обичним везом, уз кориштење разнобојног конца.

“За простор источне Херцеговине карактеристична техника украшавања је покрстица која се изводила на свим подлогама, од платна до сукна и чоје”, рекла је Ђузеловићева.

Она је додала да се вез и златовез израђивао у кућама као дио домаће производње, док се крајем 19. вијека у Требињу отварају и занатске терзијске радње у којима терзије израђују традиционални костим и украшавају га везом и златовезом.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић каже да херцеговачку ношњу, вез и златовез карактерише богатство колорита.

“Жељели смо да прикажемо колико је поднебље у којем живите важно за све оно што радите и да покажемо како су неуке жене своје мисли и осјећања изражавале кроз умијеће које су имали у својим рукама и они су не смо музејски експонати, већ и мала умјетничка дјела”, истакла је Грујићева.

Она је додала да су, осим аутора, у припреми учестовали сви кустоси из Музеја, кројачица Сања Шантић која је оживјела лутке са поставке и сликар Теофил Окиљевић, осликавши двије слике за потребе изложбе.

Изложба је реализована под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Требиња, у организацији Музеја Херцеговине.

За посјетиоце ће бити отворена до краја јануара 2022. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана