Изложба Вермерових слика од данас у Амстердаму

Tanjug
Foto: Tanjug

АМСТЕРДАМ - Посјетиоци амстердамског Ријскмусеум-а од данас до 4. јуна имају прилику да виде на ретроспективној изложби "Вермер" већину од 35 дјела које је насликао чувени холандски мајстор.

   Из Ријскмусеума је саопштено да "никад толико Вермера није било на једној изложби", а директор музеја Тако Дибитс је додао да је Јоханес Вермер (1632-1675) био "један од најупечатљивијих умјетника икад".  

    "Вермер је вољен широм свијета због изузетног смисла за свјетло, стил и интимне ентеријере. Његова квалитета га издиже изнад свих осталих. Само посматрање нас одводи у Холандију 17. столећа", рекао је британски глумац Стивен Фрај у најави изложбе на сајту музеја.

    Изложба обухвата ремек дјела каква су "Девојка са бисерном минђушом", "Географ", "Жена која пише писмо са служавком" и "Жена са теразијама", а из Ријскмусеум-а су истакли да ће холандска публика први пут видети новорестаурисану слику "Девојка чита писмо уз прозор" из галерије у Дрездену.

    Ипак, једна од најчувенијих Вермерових слика "Девојка са бисерном минђушом" биће у Ријксмусеум-у само до 30. марта, пошто матични музеј Мауритсхуис из Хага тражи дјело назад прије почетка туристичке сезоне.

    Холандски медији наводе да "Вермер" доноси 28 слика из 14 музеја и приватних колекција из седам земаља, а прије отварања изложбе продато је више од 200.000 улазница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана