Изложба уличне фотографије у Требињу: Моћ тренутка забиљеженог на улици

Ратомир Мијановић
Изложба уличне фотографије у Требињу: Моћ тренутка забиљеженог на улици

ТРЕБИЊЕ - Изложба уличне фотографије, коју чини 86 радова, привукла је велику пажњу заљубљеника у фотографију у Галерији културног центра Требиње.

Ова занимљива поставка отворена је у сриједу увече у организацији Фото-кино клуба Требиње, а у сарадњи са креативном медија конференцијом PDP (Print Design Photography) из Новог Сада. Тема овогодишњег фотографског конкурса била је улична фотографија, а на њој су са својим радовима учествовала и два члана требињског клуба, Јован Видаковић и Нинослав Илић.

Илић је својом серијом фотографија "Бечлије" освојио прву награду.

- Серија фотографија "Бечлије" је покушај да из позиције аутсајдера ухватим суштину града, тренутак на један начин који није тако класичан, што се тиче технике, кадрирања и саме композиције - казао је Илић.

Објаснио је да улична фотографија шаље многоструку поруку, показује информативни, комични или критички карактер фотографије, те комплексност једног тренутка који се деси на улици.

- Улична фотографија је такође врло захтјеван медиј фотографског изражаја, али умјетнику пружа могућност да се искаже - додаје овај умјетник.

Програмски директор PDP конференције Дајана Вукајлија каже да је ова изложба производ конкурса који је био расписан у оквиру 7. PDP конференције, у сарадњи са колективом Улице фотографија из Новог Сада.

- PDP (Print Design Photography) је међународна конференција креативних медија на којој се одржава серија предавања реномираних аутора и стручњака из различитих креативних области. Циљ ове изложбе је промовисање и афирмација младих аутора из региона - навела је Вукајлија.

Предавање

Прије отварања изложбе представници PDP креативне медија конференције су у просторијама Академије ликовних умјетности у Требињу одржали предавање из области визуелне комуникације. Представили су рад својих организација и презентовали могућности учествовања на њиховим манифестацијама, а приказани су и најуспјешнији радови дизајна плаката овогодишње креативне конференције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана