Изложба у сусрет Ноћи музеја

Aлександра Маџар
Изложба у сусрет Ноћи музеја

Бањалука - Изложба “Могу бити гадно стрпљив/а” отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци у присуству бројних љубитеља умјетности и личности из културног и јавног живота РС.

Поставка графика, фотографија и видео-записа тринаест домаћих умјетника, која је отворена у уторак увече у Музеју савремене умјетности РС, представља пресјек онога што се дешавало на умјетничкој сцени Српске у посљедњих пет година.

Поставку “Могу бити гадно стрпљив/а” отворио је министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија.

- Овом изложбом, као и присуством на сајмовима књига, полако улазимо у европску и свјетску умјетничку сцену, а Музеј савремене умјетности РС одлична је одскочна даска младима из Српске, да својим даром и знањем покажу да младост може носити и показивати свијету културна достигнућа - истакао је Мутабџија.

Нова поставка је и дио програма међународне “Ноћи музеја” која ће бити обиљежена у суботу, 18. маја.

Директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић-Маринковић подсјетила је да су се млади умјетници представили овом изложбом и у Београду и Сарајеву.

- Изложба обухвата радове 13 умјетника, а један од њих је Младен Миљановић, који ће представљати БиХ на Венецијанском бијеналу 30. маја - казала је Лабовић-Маринковић.

Селектор изложбе Предраг Терзић објаснио је да посјетиоци имају прилику да јасно виде оно што се дешавало на српској умјетничкој сцени.

 - Волео бих да после десет година направимо пресек шта је било са људима који су играли за тим “Могу бити гадно стрпљив/а”, где су и шта раде, јер све су то младе наде наше уметности - рекао је Терзић.

Љубитељи умјетности имаће прилику да у Музеју до 14. јуна погледају радове Борјане Мрђа, Ирене Сладоја, Викторије Банда, Миле Паниш, Раденка Милака, Младена Миљановића, Слободана Видовића и Игора Бошњака. Своје радове представили су и ствараоци из групе “Тач.ка”, Младен Бундало, Немања Чађо, Дајан Шпирић и Драган Инђић.

Изложба је реализована уз помоћ Центра за визуелне комуникације “Проток”, Дома омладине Београд, Музеја савремене умјетности РС, као и позоришног фестивала МЕСС из Сарајева.

Традиција и транзиција

- Тема изложбе “Могу бити гадно стрпљив/а” осликава друштво и друштвене прилике у којима живимо, али и чињеницу да сви умјетници који стварају у БиХ морају имати дозу стрпљивости и упорности да би нешто постигли. Представила сам се видео-радом “Не сјећам се да бих могла да вам кажем” који преиспитује традицију и транзицију, ново вријеме у којем живимо и како се оно односи према традицију - каже академски сликар Борјана Мрђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана