Изложба Тадије Јаничића у МСУРС: Искривљена слика у огледалу свакодневице

Бранислав Предојевић
Изложба Тадије Јаничића у МСУРС: Искривљена слика у огледалу свакодневице

БАЊАЛУКА - Изложба духовитог назива “Прогонеее ме твоје очи” црногорског умјетника Тадије Јаничића, која је реализована у сарадњи Народног музеја Црне Горе и Музеја савремене умјетности Републике Српске биће отворена 18. јула од 20 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

На изложби су представљене слике, цртежи, рељефи, скулптуре и објекти које је умјетник радио посљедњих неколико година, а на којима се бави преиспитивањем комплексних релација савременог друштва и живота малог, маргиналног човјека кроз необичне, зачудне наративе.

Кустос изложбе је историчарка умјетности Љиљана Караџић, а кустос координатор је Лана Павловић, виши кустос МСУРС.

Нетипична изложба “Прогонеее ме твоје очи” умјетника Тадије представља својеврсно детектовање необичних феномена наше свакодневице. Сам назив је алудирање на пјесму Здравка Чолића, чим се реферише на популарну културу. Као лајтмотив у радовима појављују се исколачене очне јабучице које се пропињу, дрско зуре и на крају остављају утисак да некога прогоне па отуда и назив ове занимљиве изложбе. Сликарске сцене су често смјештене у амбијенте који су измишљени и који могу бити било гдје.

Нагласак у радовима јесте на актерима, радњи, ситуацији која се често разрјешава облачићем са текстом, који, посматрач, у први мах, вођен здравом логиком, никада не би повезао са насликаном сценом. Кроз свој умјетнички рад он брише границе између елитног и маргиналног те свакој теми приступа духовито и чини се безбрижно. Тадија духовито региструје, сагледава и субверзивно пародира друштвени, социјални и емоционални контекст савременог друштва. Занимљиво је споменути и то да умјетник врло вјешто, у готово све слике, убацује апсурдан текст са којим се директно надовезује на ироничне текстове српског концептуалног умјетника Раше Тодосијевића.

Кустоса изложбе Љиљана Караџић наводи да се Тадија бави преиспитивањем комплексних релација савременог друштва и живота малог, маргиналног човјека кроз необичне, зачудне наративе.

- Морално посрнуће, емотивна руинираност, риалитизована реалност, бизарни догађаји, сензационализам, тривија, императивни конзумеризам, недовршена транзиција, трагикомична располућеност између жеља и могућности, свеопшта пољуљаност свих норми овога свијета теме су које су у фокусу умјетника. Такву стварност Тадија, попут луцидног хроничара/воајера, деконструише субверзивном афирмацијом и преводи у умјетничка дјела. Користећи иронију, аутоиронију, парадокс, гротеску, очуђење и апсурд као најподеснија средства у својој стратегији, умјетник нам враћа у искривљеном огледалу слику свакодневице. Тако прозаична свакодневица у његовим сликама постаје очуђена, урнебесно забавна, инфатилна, али испод тог нивоа доживљаја провијава опорост и декаденција епских размјера - рекла је она.

Изложба је реализована као резултат недавно потписаног споразума о сарадњи са Народним музејом Црне Горе, најзначајнијом музејском институцијом Црне Горе. Изложба ће бити отворена до 25. августа 2024. године.

Биографија

Тадија Јаничић је рођен у Никшићу 1980. године, а завршио је основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду.

До сада је имао више од тридесет самосталних изложби у Мађарској, Италији Јапану, Швајцарској, Словенији, Црној Гори и Србији. Такође учествовао је на бројним групним изложбама широм региона и свијета. Дјела Тадије Јаничића се налазе у колекцијама Народног музеја Црне Горе, Музеја савремене уметности Војводине, Музеја града Новог Сада, Филозофског факултета у Новом Саду, Теленор колекцији и бројним приватним колекцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана