Изложба “Сутра је понедељак” Раше Тодосијевића од сутра у Музеју савремене умјетности Републике Српске

М. М.
Изложба “Сутра је понедељак” Раше Тодосијевића од сутра у Музеју савремене умјетности Републике Српске

БАЊАЛУКА - Ретроспективна изложба “Сутра је понедељак” неоавангардног умјетника Драгољуба Раше Тодосијевића биће отворена данас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Како је саопштено из Музеја савремене умјетности РС ова изложба пружа могућност сагледавања значајне и обимне умјетничке праксе умјетника Драгољуба Раше Тодосијевића и презентује радове из неких од његових кључних серија, као што су: “Дневник”, “Decision as Art” (Одлука као уметност), “Was Ist Kunst?” (Шта је уметност?), “Gott Leibt die Serben” (Бог воли Србе), “Fuxus Piano” (Fuxus клавири) и други.

- Проблеми и питања којима се бави аутор су од седамдесетих година представљали тачке упоришта друштвеног и умјетничког конзервативизма, традиционализма и национализма, које је својим умјетничким дјеловањем чинио видљивим и подложним освијешћеној критици - наводе из МСУРС.

Изложба је први пут представљена у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду, а захваљујући сарадњи ових установа ово је први пут да гостује ван граница Србије. Кустос изложбе је музејска савјетница Музеја савремене уметности Војводине Сања Којић Младенов, а кустос координатор је виши кустос МСУРС Младен Бањац. Тодосијевић је каријеру започео крајем шездесетих и почетком седамдесетих година, као дио неформалне београдске групе концептуалних умјетника.

- Ова група је кроз своју праксу учинила радикалан отклон од идеологије и праксе социјалистичког модернизма и укључила се у нове умјетничке токове који су настајали и у тадашњој југословенској, али и на свјетској умјетничкој сцени. Заједно са групом умјетника, којима је припадала, између осталих и Марина Абрамовић, Тодосијевић је започео истраживање нових форми умјетничког изражавања, попут видеа, инсталације, акције, перформанса, итд. и изградио се у једног од међународно најактивнијих и најважнијих умјетника из Србије - саопштено је из МСУРС о овом умјетнику, који је представљао Србију на 54. Бијеналу савремене умјетности у Венецији, изложбом “Светлост и тама симбола”.

Изложба ће бити отворена у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана