Изложба слика уз шум Пливе

Александра Маџар
Изложба слика уз шум Пливе

Шипово - Умјетничко надахнуће 12 ликовних умјетника и једног композитора, који су протеклих дана инспирисани љепотама природе стварали нова дјела у прелијепом амбијенту извора Пливе код Шипова, представљено је на изложби којом је затворен овогодишњи сазив колоније “Плива” код Шипова.

Изложбом под ведрим небом дјела насталих на трећој колонији учесници су ставили још један креативни печат, али и обавезу да и сљедеће године у истој атмосфери наставе са стварањем дјела од непролазне вриједности.

Селектор колоније и један од учесника академик Миливоје Унковић истакао је да се по дјелима која су настала на овом ликовном сазиву може видјети висок ниво умјетности, те да слике настале током боравка на Пливи заслужују мјесто у великим европским музејима.

- Поред овога што смо урадили, владала је једна надахнута хармонична атмосфера. Овакви сусрети су увијек велика искуства јер се састану умјетници различитих генерација, па се надопуњавамо у смислу стваралаштва, али и хумора -  казао је Унковић.

Додао је да ће се већина учесника појавити и сљедеће године, тако да ће се на неки начин допунити мали циклуси појединих аутора.

- Двадесетак дјела која су настала током колоније обогатила су Бањалуку и Српску и заслужују велику пажњу. Љубитељи умјетности имаће прилику да ове слике виде у ЛТГ галерији - нагласио је  Унковић.

Овогодишња колонија остаће запамћена и по перформансу “Посљедња вечера”, којим су сликари, вајари и њихови специјални гости 28. јула, на дан објаве рата Аустроугарске Србији, обиљежили 99. годишњицу избијања великог рата и означили почетак обиљежавања стогодишњице Сарајевског атентата. 

Да је природни амбијент и дружење са осталим умјетницима било и те како инспиративно, потврдио је и академски сликар Никола Grull.

- Ове године доминирала је старија генерација сликара, што је нама млађима било посебно искуство и задовољство. Када је у питању мој рад, наставио сам у складу са претходним структурним црним сликама из циклуса “Буђење подсвести”, које су тренутно изложене у галерији у Невесињу - рекао је Grull.

Магија Пливе очарала је и сликарку из Словеније Бети Брицељ, којој је ово први боравак у РС.

- Атмосфера и сви остали учесници надмашили су моја очекивања, могу само да кажем да је боравак на Пливи за мене био феноменалан - истакла је Брицељ.

Објаснила је да се бави геометријском апстракцијом која подразумијева конструктивистичан приступ за који је морала раније да се припреми у атељеу, јер је тај поступак дуготрајан.

Необичну тишину, мир, али и звукове природе на своје платно успјела је да пренесе и сликарка  из Београда Ранка Лучић-Јанковић, која је на колонији створила интересантну апстрактну слику.

- Природа је веома инспиративна. Ово ми је други пут да учествујем на овом сазиву, а ако ме позову, ту сам сигурно и сљедеће године - каже Лучић-Јанковић.

Учесници

Ове године на међународном сазиву стварали су Даница Масниковић, Ранка Лучић-Јанковић, Катарина Ђорђевић, Јелена Милошевић-Јовановић, Мирјана Лучић, Ранка Марковић, Leon Patchett, Зоран Јовановић Добротин, Никола Grull, Милош Ђорђевић и Зоран Христић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана