Изложба слика и промоција романа Јована Спреме

Срна
Изложба слика и промоција романа Јована Спреме

Приједор - У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба “Слике и цртежи” аутора Јована Спреме и представљен његов роман “Сутон Босне”.

Кустос музеја Алекса Милић рекао је да је ријеч о мањем избору из великог сликарског опуса Јована Спреме који је по образовању био историчар.

“Био је велики љубитељ и посматрач сликарства и у овом малом избору може да се направи пресјек - од његових првих радова који су били под утицајем различитих сликарских праваца импресионизма, па до експресионизма и енформела”, навео је Милић.

Он је додао да се пред приједорском публиком налази четрдесетак радова које ће моћи видјети до 8. маја до када ће изложба бити отворена.

Директор Музеја Зоран Радоњић рекао је да је, поред изложбе, организована и мала приједорска промоција књиге “Сутон Босне” Јована Спреме, будући да је она промовисана још далеке 1997. године.

“Роман је писан од 1978. до 1981. године, а колико је дјело предсказање трагичних догађаја у протеклом рату, нека просуде сами читаоци”, рекао је Радоњић.

Он је додао да је, формирајући свој кредо на аутентичним изворима умјетности и као писац и као сликар, Јован Спремо, који је умро 2001. године, створио књижевни и ликовни опус антологијског карактера.

Супруга Јована Спреме, Арифа, уз чију помоћ су организовани изложба и промоција књиге, истакла је да је импресионирана овим догађајем у Приједору и прикључила се неписаном правилу Музеја Козаре да, у име аутора, поклони један његов рад овој установи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана