Изложба слика "Дубоки траг" Љубомира Гајића у Банском двору

Миланка Митрић
Изложба слика "Дубоки траг" Љубомира Гајића у Банском двору

БАЊАЛУКА - Изложба радова "Дубоки траг" академског сликара Љубомира Гајића биће отворена вечерас у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра, а том приликом биће представљено 50 дјела.

Дјела су настајала у периоду од 2011. до 2016. године, а већина их раније није нигдје излагана. Отварање изложбе је у 19 часова, а стручни осврт на дјела даће историчарка умјетности Љиља Шево.

Дјела и стваралаштво Љубомира Гајића за културу и умјетност Републике Српске су вишеструко значајна, те је један од циљева ове поставке да посјетиоце на најљепши начин подсјети на значај и важност његовог рада, те да се с његовим радом упознају млади ствараоци, ученици и студенти.

- Љубомир Гајић је био сликар у чијем опусу је тема била секундарна категорија, у којем су, изнад свега, доминирале раскошно изворна осјећајност и контемплативно продубљена визија. Оне исијавају и из радова насталих у посљедњим годинама његовог стваралаштва и прерано завршеног живота - навела је Љиља Шево у осврту на "Дубоки траг".

Посљедњи циклус Гајићевих радова, према њеним ријечима, само је потврда његове животне посвећености сликарству и његовом значењу.

- Ови радови су турбулентна помијешаност идејности, литерарности, митологије, поезије, контемплације љубави и смрти са линијом, структуром, гестом, композицијом, пластицитетом и бојом. Гајићев стваралачки процес, који би се можда могао одредити као "имагинативни реализам", подразумијева динамичну флуктуацију, алтернацију између свјесних и несвјесних процеса - додаје Шево.

За вријеме трајања изложбе биће организован и едукативни програм за дјецу школског и предшколског узраста, која ће имати прилику да се упознају са дјелом Љубомира Гајића.

- У свом интимизму и у својој исповједности ове слике су отјелотворење оне тако истините Андрићеве биљешке: "Понекад се цела ова шарена дневна светлост нашег живота зањише као танка кулиса и ми, за тренутак један, сагледамо оно што се налази иза ње. Од тога нам се заврти у глави, понесе нас лака несвестица која брзо прође, али после тога чувамо дуго сећање на тај тренутак, као сазнање које нас крепи и даје нам снаге да издржимо ову стварност на коју смо осуђени" - додаје Шево.

Изложба је настала у сарадњи са Удружењем грађана "РЕЗ", продајног је карактера и биће отворена до 4. априла.

 

ИЗ БИОГРАФИЈЕ

Љубомир Гајић (1948-2017) био је академски сликар и социолог културе. Један је од оснивача Академије умјетности у Бањалуци, на којој је извео прву класу младих умјетника, као редовни професор, на предмету цртање и сликање.

Био је редовни професор методике наставе на Филозофском факултету у Бањалуци, те оснивач и први предсједник Удружења ликовних и примијењених умјетника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана