Изложба Share - Too Much History, More Future : Прошлост кроз призму будућности

Мирна Пијетловић
Изложба Share - Too Much History, More Future : Прошлост кроз призму будућности

Бањалука - Изложба " Share - Too Much History, More Future " ("Превише прошлости, више будућности"), коју је организовао "КултурКонтакт" Аустрија, отворена је у Музеју савремене умјетности РС у четвртак увече.

Изложба обухвата осамнаест умјетника са простора БиХ и Аустрије и чине је радови из истоимене видео-едиције, пројекта аустријске савезне владе који је реализован 2014. у Сарајеву, као и видео-радови одабрани на такмичењу за младе умјетнике у оквиру шестог "намаТРЕба" бијенала у Требињу. 

- Одабиром различитих генерација умјетника, окупљених око заједничке теме погледа на прошлост кроз призму будућности, реферише се на БиХ као подручје бурних историјских и политичких збивања, а у контексту обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата - рекла је кустос изложбе у Бањалуци Жана Вукичевић.

Аутор концепције изложбе је Анамари Тирк из Аустрије, која је протеклих дана била гост Бањалуке.

- Пресрећна сам што је овај путујући видео-пројекат, заиста талентованих умјетника које сам одабрала, коначно стигао и до Бањалуке. Управо њихови радови говоре да се више требамо окренути будућност - рекла је Тиркова на изложби у Бањалуци, коју је пригодним говором отворио савјетник министра за културу Недељко Кајиш.

Пројекат је осмишљен као путујућа изложба и промоција савремене бх. умјетности, са акцентом на богату видео-продукцију насталу током посљедњих неколико година. До сада је представљен у Сарајеву и Клагенфурту, док су у Београду, Загребу, Љубљани, Бечу и Регенсбургу организоване презентације пројекта и предавања.

Бањалучки умјетник Младен Миљановић, који се представио на изложби, истакао је да му је нарочито драго што су млади аутори учествовали у овом значајном умјетничком пројекту.

- Ова изложба говори и о значају видео-умјетности и њене промоције, јер је то медиј који је лако преносив, можете да га шаљете на изложбе широм свијета, што је већини умјетника препрека када су у питању тродимензионални медији - истакао је Миљановић.

Изложба у Бањалуци биће отворена до 27. марта.

Побједник

- Представљена су два моја рада на изложби. У једном се на ироничан начин бавим досадом отварања изложби, док сам у другом раду "Телетекст" испричао своју причу и монтирао видео у облику вијести које видимо на телетексту - рекао је млади умјетник Никола Кекеровић, који је побједник умјетничког конкурса за младе визуелне умјетнике, а за главну награду је добио три мјесеца усавршавања у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана