Изложба Саве Рупића од сутра у Бањалуци

Миланка Митрић
Изложба Саве Рупића од сутра у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Изложба "Трагом сунца и камена" академског сликара Саве Рупића из Требиња сутра у 19 часова биће отворена у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Поставка обухвата слике средњег и малог галеријског формата, а посјетиоци ће имати прилику да виде и 12 радова у мозаику. Слике су углавном настајале у посљедње двије године, а рађене су техникама уље на платну и акрил на платну. Многе слике и мозаици инспирисани су херцеговачким дивљим наром.

У осврту на ову изложбу, историчар умјетности, ликовни критичар, режисер и сценариста Ђорђе Кадијевић забиљежио је да је битна особина модерног сликарства дилема сликара између фигуралности и апстракције, те да је та врста напетости у тзв. постмодерном времену изгубила на значају, да само постоји у анахроничним асоцијацијама. Како биљежи, траг дивергенције усмјерене према фигурацији, односно апстракцији, осјећа се у и на сликама и у мозаицима Саве Рупића.

- Она на њега није утицала довољно снажно да би определила начин његовог схватања сликарства. Али, на овој изложби приметиће се, чак и лаичким оком да Рупић на известан „компромисерски начин” толерише фамозни дуализам сликања на фигуративан или апстрактни начин. Његова већа преокупација је да нађе сопствену сликарску митологију, и искаже се изражавајући се у складу који стварају контуре његовог личног, унутарњег света који као уметник носи у себи  - забиљежио је Кадијевић, додајући да је чест мотив нар, било да је то нар на столу, на фасади куће преко пута, или да је приказан као круница расцвјетале биљке.

Како додаје, када слика, Рупић је у екстази поетског реализма, чије је главно изражајно средство боја.

- Иако слика доста широком четкицом и изоставља детаље, он обогаћује структуру свога локалног тона благо назначеним акцентима јаче или слабије наглашених нијанси са хроматског спектра. У мозаицима је чвршћи, компактнији, штои одговара природи тог медија који се сам од себе намеће таквим својствима. Али извесна поетичност, топлина и интимистичка присност доживљаја једнаки су и на сликама и мозаицима - закључује Кадијевић.

Саво Рупић рођен је у Загори код Требиња. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио је у Београду код професора Здравка Вајагића, као и Академију уметности у Новом Саду на сликарском одсјеку код професора Јована Ракиџића и мастер студије сликарства на Академији ликовних умјетности у Требињу. Живи у Требињу и ради као доцент на предметима мозаик и мурал на Академији ликовних умјетности Требиње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана