Изложба Саве Пековића отворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Изложба "Ћутање или онемелост", академског сликара Саве Пековића отворена je вечерас у великом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

Међу изложеним дјелима су Пековићеве слике које носе називе „Одсјај“, „Пад“, „Плавило“, „Пролаз“, „Клопка“ и „Стид“.

- Захвалан сам вам што сте дошли вечерас, а захвалан сам и Банском двору на овој дивној прилици да изложим своја дјела у једном фантастичном простору. Обично се изложбе праве у стерилним просторима да би слике изгледале што боље, али овај простор је изванредан – казао је Пековић.

Према његовим ријечима, слике које ствара посједују способност прилагођавања и упућују на свој унутрашњи доживљај, те се тако у њих преноси пулсирање нереда који рашчлањује композицију и изврће изграђени поредак.

Он истиче да настајање једне његове слике има везе с постојањем жеље да нешто буде претворено у слику.

- Моје слике су моја биографија, али су уједно су и моја географија – објаснио је овај умјетник и редовни професор на Академији умјетности у Требињу.

Директор Банског двора, Младен Матовић,  казао је да је ово још једна у низу значајних изложби у продукцији ове установе културе.

- Ова изложба представља само наставак праксе Банског двора да у континуитету ради на представљању значајних домаћих, регионалних и интернационалних ликовних умјетника, што Саво Пековић несумњиво јесте -  навео је Матовић, који је званично отворио ову изложбу, која ће посјетиоцима бити доступна у наредних мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана