Изложба Ратка Лалића отворена у Банском двору: Слике скупови осјећања и искуства

Миланка Митрић
Изложба Ратка Лалића отворена у Банском двору: Слике скупови осјећања и искуства

БАЊАЛУКА - “Годишња доба - записи на површини земље”, изложба једног од најважнијих српских сликара овог времена Ратка Лалића, представљена је у Банском двору и од јуче доступна заинтересованим посјетиоцима.

Поставка је смјештена у велики изложбени салон Банског двора, гдје љубитељи Лалићевих радова, у ограниченом броју, имају прилику да их погледају сваким даном, осим недјељом, од 10 до 20 часова.

- Ово је град мени јако драг. Излагао сам овдје већ три пута у различитим концептима. Извео сам овдје једну генерацију студената у Бањалуци, хтио или не хтио, ја сам овдје присутан. Када је формирана Академија у Сарајеву, радио сам тамо као асистент, онда се десио распад Југославије који ми је јако тешко пао, онда су ме позвали на Цетиње, затим у Београд као редовног професора, а онда се започела прича о формирању Академије у Бањалуци. Срећан сам што сам стигао у Бањалуку и са Бранком Миљушем учествовао у том важном догађају - рекао је Лалић.

Због погоршане епидемиолошке ситуације у Банском двору није организовано свечано отварање.

Лалић се на представљању изложбе осврнуо и на студенте којима је предавао.

- Они су сада формиране личности, његују неки свој афинитет, сензибилитет и усмјеравају се, а ја сам пресретан. Јако је добро да ученици буду бољи од учитеља. Сваки њихов успјех је моја радост. У Бањалуци има много добрих умјетника који имају интернационалну афирмацију и који презентују своје стваралаштво. Сада, кад се сјећам кад сам све био овдје, које су то године биле, мало застанем, невјероватно је како вријеме пролази - казао је он.

Умјетник је навео да је све што ствара, сва његова умјетност, дио њега, а он сам да је дио својих слика.

- Школовање, путовања по свијету, учествовање у колективним изложбама, обилажење музеја, све то човјек прикупља у себи и онда се од свега онога што остане у нама дешава једна трансформација искуства у слику. Увијек остајем при неком свом осјећању. Сада, док гледам ове слике у овом простору, питам се колико су ова надахнућа која су на платну остала и са мном и у мени - додао је Лалић.

Изложба ће бити отворена до 15. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана