Изложба Радослава Тадића отворена у Бањалуци: “Инсталирање спокоја” потрага за миром

М. М.
Изложба Радослава Тадића отворена у Бањалуци: “Инсталирање спокоја” потрага за миром

Бањалука – Изложба радова “Инсталирање спокоја” академског сликара Радослава Тадића отворена је вечерас у каменој кући на тврђави Кастел у Бањалуци.

Поставком су обухваћени циклуси Љубав, Шум, Таласи, Млијеко и Одмаралиште.

Како је сам Тадић насласио, циклуси су увезани с намјером да упућују на обичне и помало заборављене ствари.

Радови су, углавном, рађени акрилним бојама, али ту су присутне и инсталације, попут флаша и душека.

Он је такође објаснио да је намјера инсталација била да омогуће комуникацију с простором и са посјетиоцима. Инспирисан и потрошачким друштвом,  Тадић је, на неки начин, овом поставком представио радове који одишу мирним и њежним моментима, а у исто вријеме посматрачу служе као критика и опомена.

- У претходној изложби био сам у складу са временом, био сам меланхоличан и убрзанији, а сада сам желио да ово урадим другачије. Ову изложбу сам радио посљедње двије године, а највећи дио изложбе сам урадио у 2018. години - рекао је Тадић.

О Тадићевим дјелима присутнима је нешто више рекла сликарка Борјана Мрђа.

- У умјетничком смислу, изложба је наслоњена на апстрактни експресионизам, у смислу коришћења боје и упаривања предмета у цјелине. Такође, поједини радови чине нешто што се може назвати модернистичким приступом скулптури. Мени је најзанимљивији начин на који је он субјективизирао, односно, интимизирао предмете које користи - навела је Мрђа, која се осврнула на присутност критике данашњице, у којој имамо времена за све, осим за мир и спокој.

Нагласила је и то да сам назив “Инсталирање спокоја” може да буде сугестиван, и да нам на неки начин прикаже пут освајања мира.

- Субјективизација универзалних појава је специфична за његове радове. Ова изложба се бави духовним сферама и потпуно нечим лаганим и контемплативним - додала је сликарка.

Кустос изложбе је Младен Бањац, који је у свом осврту навео да је Тадић приказ непосредне околине доживио као борбу умјетника са реалношћу, те да је боја главни и најснажнији елемент за исказивање емоција.

- За умјетника “Инсталирање спокоја” има снажно емоционално значење, због чега се окреће ведријим тоновима, слави живот и стварање и уноси јаку интимистичку атмпсферу - појаснио је Бањац.

Изложба ће бити отворена до 5. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана