Изложба “Пресјек” у Банском двору: Умјетник у борби традиције и предрасуда

Рајко Вуковић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - У Малом изложбеном салону Банског двора 10. септембра у 19 часова биће отворена изложба “Пресјек”, академског сликара Милована Чикића.

Након осам година, умјетник је осврћући се на трагове које је оставио за собом, лутајући немирним стазама стваралачких искушења, одлучио да сачини пресјек и синтетички образује оквир слике у којој је смјестио деценијски рад, преиспитивања унутрашњег бића, интелектуално зрење и изнад свега оданост чистој есенцији боје која царује на његовим сликама. 

Сам Чикић признаје да је кроз борбу са традицијом и предрасудама успио да изгради препознатљив рукопис, што је и највећи успјех којем многи стреме. 

- Изложба прати умјетнички развој од условно класично, формалне слике пејзажа и мртве природе, у садејству са сталним праћењем токова новије умјетности и властитим немирним духом. Пејзаж се тако прелива из препознатљивих форми у апстраховане мрље, али никад деконструисане до те мјере да би изгубиле своју читљивост и знаковну симболику - рекао је Чикић.

Према ријечима критике, лирика је повезница у којем умјетник остварује блиски контакт са посматрачем и из сваког дјела искључује било какву могућу назнаку агресивности или жеље да буде несхваћени авангардиста. 

Његов авангардизам лежи у студиозној примјени и поштовању елементарних закона сликарства којима доказује да је старо могуће преточити у ново, а да се не уништи његов органички склоп. 

Такође, када се вреднује Чикићев рад истиче се да су ријетки умјетници који су вјерни очувању и поштовању класичних вриједности слике, а да је Милован Чикић успио да сачува снагу и маестралност колора који је врхунски уједињен са сигурним цртежом. 

Познати сликар др Синиша Видаковић наводи да је Чикић врхунац мајсторства остварио управо у тој лакоћи у међусобном дијалогу елемената унутар слике. 

- Све је понекад скицозно, а чврсто постављено без иједног сувишног детаља. Ако поредамо хронолошки његове радове добићемо прави дневнички увид како је умјетник нашег поднебља пришао на корак до беспредметности, сигурно корачајући усмјерењима и анализом виђеног, управо онако како су то радили утемељивачи модерног сликарства - Стојан Ћелић и Пит Мондријан (од пејзажа до апстракције ). Очекивано је да ће Милован Чикић увести пејзажно сликарство у сасвим ново визуелно тумачење за шта је већ успоставио очигледно чврст темељ - рекао је Видаковић. 

АУТОР 

Милован Чикић је рођен 13.1.1962. године у селу Грбавци (Градишка). Завршио је Средњу умјетничку школу “Богдан Шупут” у Новом Саду, а дипломирао на Академији ликовних умјетности у Сарајеву, у класи мр Радослава Тадића. 

Самостално је излагао у више наврата у Бањалуци, Приједору, Новом Граду и другим градовима, а групно је излагао више пута у Републици Српској, Србији и Италији. 

Добитник је награде за сликарство из фондације “Милић од Мачве” и аутор је грба града Градишке, који је у употреби од 1994. године. Оснивач и предсједник  Удружења ликовних умјетника града Градишка, а запослен у ОШ “Васа Чубриловић” у Градишци, као ликовни педагог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана