Изложба поводом 100 година од рођења Ћопића

Срна
Изложба поводом 100 година од рођења Ћопића

Крупа на Уни - Академија наука и умјетности Републике Српске ће 23. септембра у галерији Академије организовати изложбу поводом 100 година од рођење књижевника Бранка Ћопића.


Академик Миливоје Унковић, један од аутора изложбе, данас је тим поводом посјетио општину Крупа на Уни и Хашане, родно мјесто Бранка Ћопића.

"Академија наука и умјетности Српске је институција чија је дужност да његује сјећање на великане наше културне прошлости и зато ће дати допринос у обиљежавању 100 година од Ћопићевог рођења, те у расвјетљавању детаља везаних за личност Бранка Ћопића", рекао је Унковић.

Унковић је истакао да је данашња посјете Хашанима послужила за разговор с мјештанима како би се осјетио амбијент и сазнали неки детаљи о Ћопићевом животу који до сада нису били доступни.

"Изложба ће бити мали преглед - од рођења до посљедњих дана живота Бранка Ћопића. Ријеч је о биографској форми гдје кроз фотографију и остале документе настојимо да његов живот представимо тако да може бити јасно и ученику основне школе и онима који се озбиљно баве истраживањем лика и дјела Бранка Ћопића", рекао је Унковић.

Он је навео да је са начелником општине Гојком Кичковићем разговарао и о пројекту "Башта сљезове боје".

У делегацији која је данас посјетила општину Крупа на Уни био је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

"Данас смо се упознали о планираним активностима с обзиром да ће ове године Влада Србије и Влада Српске обиљежити 100 година од Ћопићевог рођења", рекао је Николић.

Он је навео да су у току договори око детаља, те да ће ускоро бити познат програм обиљежавања. /крај/зос/мир/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана