Изложба посвећена примадони Радмили Смиљанић отворена у Бањалуци

М.Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – Изложба "Све било је музика", приређена поводом 50 година пјевачког и три деценије педагошког рада оперске диве, примадоне Радмиле Смиљанић, отворена је синоћ у великом изложбеном салону Банског двора.

Ауторка поставке, Драгица Гаћеша, изложбом је обухватила важне стваралачке тренутке и успомене ове умјетнице.

- Подстакла ме једна тако импозантна каријера, пола века уметничког рада и тридест година педагошког рада. Радмила Смиљанић је једно национално благо Народног позоришта у Београду и то не само Народног позоришта у Београду него целог региона. Као рођеној Бањалучанки мислим да је ово за њу једна од најважнијих ствар које су се десиле поред отварања ове изложбе у Београду. Мислим да јој је вечерас пуно срце и мени је неизмерно драго што је она целу своју каријеру и живот поверила мени у руке да направим нешто овако - казала је ауторка изложбе Драгицa Гаћеша.

На изложби су представљене фотографије, програми, плакете и награде Радмиле Смиљанић. Фотографије обухватају период њеног дјетињства у Бањалуци, школовања у Београду и Сарајеву, љубави и брака са Браниславом Мијаиловићем, те говоре о њиховом сину, оперском пјевачу и професору Николи. Поставка предатавља осврт на њену богату оперску каријеру и професорски рад на Музичкој академији у Сарајеву, у Републици Српској у њеној родној Бањалуци и у Бјељини, на Факултету музичке уметности у Београду и Академији лепих уметности.

- Чим сам научила нешто да свирам, од малих ногу, ја сам била ту, у овом здању. Онда је мој тата дириговао са Пелагићем, па мама правила дивне солистичке концерте, па онда сам ја стасала, певала, а онда се на другом спрату отворила средња музичка школа, прва генерација, па сам и то завршила, витлали се по овим ходницима. Шта да вам кажем, то је крвна веза. Емоције су ме обузеле, а пупчана врпца између мене и Бањалуке није пререзана. Не желим да се правдам мојим Бањалучанима што сам им оставила, али ћу им доказати и они ће и сами да виде зашто сам их оставила. Мислим да у оквиру ове изложбе имам оправдање и то је то. Нажалост, много тога није приказано, јер у иностранству нису дозвољавали да се пуно снима, било је јако строго кажњиво. А моја Бањалука је све лепша и лепша и толико је израсла да је заслужила оперу, јер култура, музика, посебно у овим временима су највећи азили и највише наш штите од свог зла овог света – рекла је Радмила Смиљанић на отварању изложбе.

Ову изложбу, која је организована у  сарадњи са Музејом Народног позоришта у Београду, званично је отворила савјетница за културу и социјалну политику градоначелника Града Бањалука Мирна Савић Бањац.

- Сви ми из Бањалуке емотивно смо везани за нашу оперску диву. Не ради се само о томе колико је вриједно њено име у свијету умјетности, него колико је и тај њен педагошки рад био значајан. То је важна карика у овоме свему. Можда смо понекад као друштво склони томе да неке наше величине заборављамо, а то су људи који су прави реперезенти Бањалуке и у региону и много шире. Сматрам да је ова изложба значајна јер захваљујући њој  можемо да схватимо један развојни пут особе која је својим талентом, трудом постигла све. Сигурна сам да ћемо у оквиру ове изложбе видјети како је Радмила Смиљанић расла, али како су због ње расли и сви људи након ње и како је то један циклус, захваљујући трагвима какве ви оставите -  навела је она.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана