Изложба под крошњом платана

Ратомир Мијановић
Изложба под крошњом платана

Требиње - Радови настали на требињској ликовној колонији “Ластва”, у чијем раду су учествовали еминентни умјетници из Србије, Хрватске, Црне горе, Словеније и БиХ, представљени су на изложби, која је отворена у Дучићевој улици у Требињу.

На отварању изложбе били су епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, као и други угледни гости.

Учесници овогодишње колоније стварали су седам дана у Требињу, а своје надахнуће херцеговачким предјелима на платно су пренијели еминентни умјетници из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и БиХ.

- Вјерујем да умјетницима није мањкало инспирације и надахнућа у овом посебном стваралачком окружењу - рекао је Горан Мутабџија и додао да ликовна колонија “Ластва” обогаћује културни живот Требиња.

Истакао је да је увјерен да ће организатори колоније успјети у намјери да оснују галерију, која ће значити уточиште за слике настале на досадашњим сазивима ове колоније, али и за друга ликовна дјела настала у овом граду.

Менаџер града Требиња Радослав Иванковић рекао је да град подржава све манифестације културе локалног, али и међународног карактера, које доприносе развоју ове локалне средине. Он је свим ствараоцима колоније пожелио да се и убудуће враћају у овај град и да им он буде добра инспирација за стварање нових дјела.

Оснивач колоније академски сликар Радмила Лиздек је истакла да ова колонија постаје све препознатљивије културно обиљежје Требиња, као и да су радови настали на овој ликовној манифестацији веома квалитетни.

Умјетници су и ове године стварали у простору требињског Дома пензионера, који им, како кажу, пружа изузетне услове за рад.

У раду колоније учествовали су Бети Брицељ из Словеније, Зоран Јовановић Добротин и Јелена Милошевић Јовановић из Београда, Зоран Тешановић из Сечња, Снежана Домазет и Бранка Анђелић из Требиња, Тања Пикула из Гацка, Бане Миленковић и Лидија Шелер из Загреба, Наум Зорић из Црне Горе, Снежана Влатковић и Здравко Јоксимовић из Београда, Ксенија Ковачевић из Суботице и Радмила Лиздек из Требиња.

Фундус

Сва дјела са овогодишњег сазива остаће у фундусу Међународне умјетничке колоније “Ластва”.

У будућности би требало да буду смјештена у Музеју савремене умјетности, чије је отварање у плану још од одржавања првог сазива “Ластве”, али ова идеја још није реализована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана