Изложба плаката на тему "Демофеста" отворена у Бањалуци

Миланка М.
Изложба плаката на тему "Демофеста" отворена у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Изложба плаката на тему "Демофеста", који су пристигли на наградни конкурс, отворена је синоћ у Дому омладине, а најбољима су додијељена признања.

На конкурс, који је био регионалног карактера, пристигло је 237 радова, од 137 аутора и ауторки, а жири је додијелио три награде и изабрао укупно 31 рад за изложбу.

Прва награда (2.000 КМ) додијељена је Ани Јовановић из Бањалуке, другу награда у износу од 1.000 КМ однио је Матео Оснек из Сарајева, а трећа награда (500 КМ) припала Марину Токићу и Јани Питало из Сплита. Специјални помен отишао је у руке Алекси Доведену из Бањалуке.

Жири је радио у саставу: проф. мр. Бојан Хаџихалиловић (Академија ликовних умјетности Сарајево, одсјек графички дизајн), проф. др Младен Миљановић (Академија умјетности Универзитета у Бањалуци - смјер интермедијалне умјетности), ма. доцент Владимир Клепић (Академија умјетности у Бањалуци - смјер графички дизајн), као и креативни директори агенције "Акваријус" Дејан Шијук и Александар Живанић.

Предсједник жирија Младен Миљановић казао је да су се изабрани и награђени радови издвојили визуелном оригиналношћу, композицијском комплексношћу и присутним декоративно-илустративним елементима.

- Основним принципима којима се водио стручни жири, а који су на крају довели до избора најбољих су били да је предложено рјешење у складу са духом, имиџом и идејом слободе изражавања Демофеста. Три награђена рјешења су на оригиналан начин интерпетирала суштину фестивала - навео је Миљановић.

С обзиром на то да je "Демофест" настао као пројекат агенције "Акваријус", и да је један од оснивача агенције био Горан В. Јанковић, ова награда, у знак сјећања на њега, носи његово име.

Директорица агенције "Акваријус" Бранкица Јанковић казала је да је радује чињеница да се за награду пријавило толико младих и талентованих људи.

- Ова изложба и награда која носи Гораново име је за нашу породицу јако важна. У ствари, ова награда је важна за цијелу "Акваријус" породицу. Зато сам поносна јер се оволико младих креативаца из цијелог региона пријавило на конкурс, показавши колико талента има око нас - казала је Јанковићева.

Музички фестивал "Демофест" почиње вечерас на Тврђави Кастел, трајаће до суботе навече, а посјетиоци ће изложбу плаката у Дому омладине моћи да погледају у том периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана