Изложба плаката филмских класика у Бијељини

СРНА
Изложба плаката филмских класика у Бијељини

Бијељина - У бијељинској Галерији данас је отворена изложба плаката 40 страних и домаћих филмских класика који су у оквиру манифестације "Дани кинотеке" приказани у градском Центру за културу.

Декан Факултета драмских и филмских умјетности на Универзитету "Синергија" Гордана Зафрановић рекла је на отварању да су ове манифестације мало свјетло којим се означава правац напретка у култури.

Она је бијељинску публику подсјетила на ријечи српског нобеловца Иве Андрића да држава која не води рачуна о култури, свакако не може напредовати ни у другим областима.

Зафрановићева је истакла да студенти филмске и телевизијске умјетности и глуме у Бијељини, поред пројекција за филмске сладокусце, сваке седмице у граду одржавају и филмско сценске вечери, као и књижевне вечери у Народној библиотеци на којима публици приближавају највећа пера српске поезије.

Према њеним ријечима, сва ова културна дешавања трајаће до завршетка академске године у јуну.

Зафрановићева је поручила својим студентима, али и културној јавности у Републици Српској, да филм не треба посматрати као робу на тржишту, јер тиме ова најмлађа умјетност губи шансу да траје у будућности.

"Треба да правимо умјетничка дјела, што и јесте својствено малим срединама, јер идејно интересантна дјела могу да остваре добру комуникацију са публиком, али и да трају и постану нови наслови у кинотекама", закључила је Зафрановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана