Изложба ”Од Галерије до Музеја” отворена у Музеју савремене умјетности РС: Пола вијека љубави и борбе ФОТО

Миланка Митрић
Изложба ”Од Галерије до Музеја” отворена у Музеју савремене умјетности РС: Пола вијека љубави и борбе ФОТО

БАЊАЛУКА – Музеј савремене умјетности Републике Српске основан је прије пола вијека, а тим поводом, у овој установи вечерас је представљена изложба “Од Галерије до Музеја”.

У питању је мултимедијална поставка документарног карактера, сачињена из различите музејске документације из ранијих периода рада и избора дјела из колекције музеја. У оквиру неколико тематских цјелина, изложбом, која је заједнички пројекат свих одјељења музеја, приказан је историјат и дјеловање институције од самих почетака до данас.

Директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да је намјера била да ова изложба покаже континуитет развоја, те да је ово први у низу догађаја којим ће бити обиљежен јубилеј. Она се осврнула на историјат, те на главне изложбе организоване у посљедњих неколико година, на међународну сарадњу коју ова институција његује, поменувши директоре и директорице, који су ју водили и градили.

- Музеј чине људи. Ову институцију су водиле значајне особе које су у свом континуитету у свако вријеме, заиста настојали да учине оно најбоље што је било могуће у том тренутку  – казала је она и нагласила да су најзначајније особе које су водиле ову институцију жене.

Вујковићева је назначила да сви који тренутно раде у МСУРС раде предано и посвећено и посебно се захвалила онима који су стварали јубиларну изложбу.

- У питању је изложба која говори о нашој баштини, у смислу архиве и докумената. Радили смо дигитализацију, што је важан сегмент, оно што није дигитализовано, у будућности неће бити баштина – додаје она.

Некадашња директорица, Видосава Грандић рекла је немогуће говорити о прошлости, а не бити емотиван, јер је та, већ далека 1971. била једна тешка година, те да је тада огроман посао био пред њима.

- Важна је била огромна љубав уметника, која се излила у ту рањену Бањалуку . Ми смо били други дан после Скопља који је доживео да уметници љубав искажу, али и саосећање и подршку. Било је нас је мало, и нама је подршка значила. Струка је била најважнија и најбитнија, јер смо струком и изложбама које смо радили, селећи се у један у други привремени простор, носећи са собом дела и чувајући. Ми смо се борили и доказивали, молили, тражили и били храбри и затражили ову зграду, да нам се да за умјетничку галерију. Коначно, после свих перипетија, са свим што је требало преживети – преживели смо и све смо љубављу издржали. Изузетно сам захвална и поносна што доживљавам ових педесет година ове куће - испричала је Грандићева и додала да је ова кућа на почетку широм отворила врата умјетности, која не познаје границе.

Изложбу је свечано отвореном прогласила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Ако погледамо уназад и видимо шта је то све било смјештено у ових педесет година, онда морамо разумјети да ниједној установи, ни било ком упосленику није било лако. Захвална сам свима који су дали свој допринос да ми данас можемо да будемо поносни на такав успјех који смо сви генерацијски дочекивали и испраћали – рекла је Цвијановићева и додала да је важно бити дио обиљежавања развојног пута наших институција и указивати на њихов значај.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић објаснила је да је част бити дио почетка обиљежавања јубилеја МСУРС, те да је важно осврнути се на протеклих пет деценија.

- Честитам свима који су учествовали у развоју, од Галерије, до Музеја савремене умјетности, јер свака година и сваки човјек који је уткао своје знање, своју умјетност и своју стручност у овај музеј, чини управо то што ова установа данас јесте - навела је Тривићева на отварању.

Изложба “Од Галерије до Музеја” биће отворена до 5. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана