Изложба о животу и дјелу Петра Кочића

Срна
Изложба о животу и дјелу Петра Кочића

БАЊАЛУКА - У родној кући Петра Кочића у Стричићима код Бањалуке у петак, 28. августа, биће отворена изложба, на којој ће бити приказан живот и дјело овог познатог српског писца.

Изложба ће бити отворена у 11.00 часова, у оквиру манифестације “Кочићев збор”, најављено је из Музеја Републике Српске.

Аутор изложбе Владимир Ђукановић навео је да ће на изложби бити приказан живот и рад писца и то путем фотографија Петра Кочића и његових књижевних јунака Лује, Тубе, Давида Штрпца, те рукописа “Мргуд”, “Суданија”, “О Босни” и “За сељака”.

“Осим ове изложбе, биће приказане и комплетно уређене још двије куће на Кочићевом огњишту, које смо ове године допунили са 60 нових експоната”, рекао је Ђукановић.

Он је међу новим експонатима издвојио ђердан са 60 цванчика, шест терзијанера и 20 полупуцета, дијелове мушких и женских народних ношњи, комплетну опрему уз огњиште, опрему за прераду вуне, лана и конопље, сандуке за рухо и змијањске везове.

Ђукановић је истакао да је циљ прикупљања предмета формирање Збирке “Кочићево огњиште”, која би приказала живот на Змијању крајем 19. и почетком 20. вијека.

Кочићево огњиште је смјештено на 4.000 квадратних метара, на којима се налази шест објеката и то Родна кућа Петра Кочића, дводијелна динарска планинска кућа брвнара, зградица, мљечар и два помоћна објекта.

У Бањалуци је 24. августа изложбом фотографија великог српског књижевника Петра Кочића и његове породице под називом “Ружа у мећави”, аутора Зорана Пејашиновића, отворен 55. “Кочићев збор”, који ће због тренутне епидемиолошке ситуације бити одржан у мањем формату.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана