Изложба о Недељку Гвозденовићу отворена у Кући легата

Танјуг
Foto: agencije

БЕОГРАД - Изложба под називом "Легат Недељка Гвозденовића - Поклон граду Београду" ауторке Наде Симулов Тимофејев, свечано је отворена синоћ у Галерији Куће легата, поводом 120 година од рођења тог великог умјетника, добротвора и дародавца.

Нову изложбу је отворио професор Фадиљ Емировић, члан Градског већа задужен за културу, који је у име града Београда изразио захвалност Недељку Гвозденовићу (1902-1988) за све што је учинио као професор, академик, доктор и умјетник. После више од 40 година, љубитељи умјетности на овај начин имају прилику да виде 79 дијела овог српског интимисте.

Град Београд је и једну улицу назвао именом Недељка Гвозденовића. Међутим, оно што ми је посебно жао је да легат Недељка Гвозденовића није у условима у којима треба да буде”, примијетио је Емировић.

Он је објаснио да је још пре 40 година овај легат умјетник Гвозденовић поклонио Београду, и свега три године је био у простору, а после реконструкције улице Кнеза Михаила, легат је затворен и до данас су излагани само његови делови. Емировић је нагласио да ће се град Београд потрудити да у наредном периоду обезбеди адекватан простор за легат тако великог уметника. Директор Куће легата, Филип Брусић-Ренауд истакао је да управо Недељко Гвозденовић био један од иницијатора пројекта Галерије легата.

"Недељко Гвозденовић, заједно са Иваном Табаковићем и Цуцом Сокић, залагао се да се у Београду оснује једна установа која ће се на примерен начин старати о легатима остављеним престоници.

На трагу те идеје основана је Кућа легата 2004. године", рекао је рекао је Брусић-Ренауд и подсетио да је уметник Гвозденовић преминуо у Београду 1988. године, али да његова дела настављају да живе. Светлана Митић, историчарка уметности и музејска саветница Музеја савремене умјетности у Београду, појаснила је умјетнички опсег Гвозденовића, који представља и један од обимнијих ауторских опуса српских умјетника друге половине 20. вијека.

Према тврдњама самог Гвозденовића, тај продуктивни опус садржи између 1.700 и 1.800 слика. Поклон-збирка академика Гвозденовића, коју баштини Кућа легата, садржи 562 уметничка дијела: 45 слика у техници уље на платну и на картону, као и 517 радова на папиру у разним техникама. Ауторка изложбе Нада Симулов Тимофејев, историчарка умјетности и стручна сарадница Куће легата, издвојила је 79 радова за београдску публику, од чега се на поставци налазе 40 уља на платну. Дијела Недељка Гвозденовића биће изложена у Галерији Куће легата до 24. марта

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана