Изложба о Милици Бабић Андрић

Срна
Изложба о Милици Бабић Андрић

БИЈЕЉИНА - Изложба о Милици Бабић Андрић, првом школованом српском костимографу и супрузи нобеловца Иве Андрића, која је рођена у Шамцу, отворена је вечерас у Музеју Семберије у Бијељини.

Аутор Миланка Благојевић, директор Центра за културу у Шамцу, рекла је новинарима да је изложба дио фестивала “Милица” који је прошле године покренут у њеном родном граду с циљем да се популаризује дјело Милице Бабић Андрић.

Она је најавила да ће у априлу у Шамцу бити отворена спомен-соба посвећена овој умјетници, што је пројекат који је финансирало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Благојевићева је навела да је родна кућа Милице Бабић Андрић срушена и на њеном мјесту је изграђена стамбена зграда.

Коаутор изложбе Горан Никић указао је на велики допринос Епархије зворничко - тузланске која је дала на кориштење објекат у Шамцу у којем ће бити смјештена спомен-соба.

“На тај начин биће сачувано вриједно културно насљеђе и културно благо нашег народа”, рекао је Никић.

Дио грађе за изложбу “Милица Бабић Андрић” - скице, фотографије и писма, уступили су Народни музеј у Београду и Музеј позоришних уметности Србије.

Музејски савјетник у Музеју Семберије Тања Лазић рекла је новинарима да је изложба о Милици Бабић Андрић прва која је у Музеју отворена у овој години и да ће публика моћи да је погледа до 10. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана