Изложба о Константину Великом у Бањалуци

Agencije
Изложба о Константину Великом у Бањалуци

Народни музеј у Нишу гостује у ЈУ Музеју Републике Српске у Бањалуци изложбом "Медијана – задужбина Константина Великог", од 28. новембра 2019. године до 31. јануара 2020. године.

Античко насеље Медијана налази се у јужном дијелу Србије, на територији данашњег града Ниша и представља археолошко налазиште од изузетног значаја за Републику Србију. Вишедеценијска истраживања Медијане изнијела су на свјетлост дана остатке резиденцијалног комплекса, који је подигнут уочи припрема за обиљежавања тридесетогодишње владавине цара Константина Великог.

Овај значајан јубилеј био је повод да се величанствено украси Наис, родни град цара Константина и да се на имању у Медијани подигне луксузан грађевински комплекс, у којем су организоване разне државне активности током боравка римских царева у IV вијеку.

Изложба има за циљ да посјетиоцима представи резултате досадашњих истраживања Медијане и да дочара живот који се одвијао на овом царском имању у касноантичком периоду.

Аутор изложбе је археолог, музејски савјетник Весна Црноглавац, дугогодишњи истраживач Медијане.

Изложба је резултат међумузејске сарадње, која је договорена и озваничена потписивањем протокола о сарадњи у Нишу 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана