Изложба о Драги Машин отворена у Музеју Херцеговине у Требињу: Освијетљена личност српске краљице

Илијана Божић/агенције
Изложба о Драги Машин отворена у Музеју Херцеговине у Требињу: Освијетљена личност српске краљице

ТРЕБИЊЕ - Изложба “Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме”, аутора Ане Ранковић и Александра Марушића из Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, отворена је у Музеју Херцеговине у Требињу.

 Поставка, која је отворена у сриједу навече, приказује живот краљице Драге Обреновић, унуке Николе Милићевића Луњевице, једног од блиских сарадника кнеза Милоша Обреновића и супруге краља Александра Обреновића.

Аутор изложбе и директор Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца Александар Марушић истакао је, преноси портал “Требињелајв”, да се овом изложбом покушала исправити историјска неправда настала након Мајског преврата.

- Дато је ново свјетло на личност краљице Драге, једне од најобразованијих жена тога времена у Србији.  Овај наслов је из тог разлога што је Драга рођена у Горњем Милановцу 1866. године и то је везано за први дио назива изложбе. Други дио назива изложбе, “Између славе и анатеме” је дат због тога што је Драга Машин једна од најконтроверзнијих женских личности и за њу се веже доста тога лошег и тешког - објаснио је Марушић.

Испричао је да су изучавањем њеног живота схватили да није било баш све црно како је приказано, него да су многи жељели да перу своје биографије.

- Срби имају погрешно мишљење о краљици Драгој Обреновић, јер се системски обликовала слика о њој након Мајског преврата. Изгледа да је њен највећи злочин у том тренутку био тај што не може да роди, а то само по себи није злочин. Сматрало се да би се сва кривица свалила на њу када би се потенцирала њена блудна прошлост, а то није никада доказано - казао је он.

Додао је да је најлакше било оправдати све што се десило тог маја тиме да је она крива што је нестала династија Обреновић са историјске сцене.

- Моралне карактеристике нису могле бити такве какве их противници приказују, јер краљица Наталија је била јако конзервативна жена и не би Драга Машин могла постати дворска дама краљице Наталије да су те приче о моралу биле тачне. Жељели смо да прикажемо позитивну страну њене личности, њено поријекло, те знање француског и њемачког језика, њено писање и образовање. Њена лажна, неуспјела трудноћа говори о томе да је и она саткана као и ми од врлина и мана - казао је Марушић.

Додао је да је краљица Драга финансирала многа културна удружења и писце.

Изложба о Драги Машин посјетиоцима је доступна до 12. маја.

Занимљивости

Драгиња Луњевица, касније краљица Драга, са девет година отишла је на школовање у Београд гдје је завршила основну школу и четворогодишњи Виши женски завод, “Церманкин завод”. Ту је поред знања вјеронауке и историје показала посебан дар за стране језике, што ће касније бити и њена професија. Говорила је руски, француски и њемачки. Док је живјела у Београду почела је да пише романе и приповијетке, а и преводила је књиге за новац. Објавила је и неколико занимљивих прича за иностране часописе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана