Изложба новинских текстова из 19. вијека

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Новински текстови с краја 19. вијека изложени су данас у просторијама Народне библиотеке у Прњавору.

Ријеч је о првој поставци новинске грађе с краја 19. вијека којом располаже прњаворска библиотека. Вршилац дужности директора Библиотеке Душан Марић рекао је да је ово прилика да стручна јавност, али и грађанство сазнају више о специфичностима новина из тог периода, шта се и како у њима објављивало.

Он је напоменуо да Библиотека располаже и новинском архивом из прве половине 20. вијека, која ће у неколико етапа бити накнадно изложена. "У нашој архиви се може пронаћи жБосанска вилаж која је била веома заступљена на овом подручју, али и новине из Новог Сада.

Претежно су то новине које су објављивале садржаје из културе, књижевности и забаве, а имају и изузетну графику и насловнице, попут жГолубаж или жНевенаж", рекао је Марић Срни.

Он је навео да су јавности представљени и текстови из књижевног часописа "Зора" који су основали књижевници Алекса Шантић, Јован Дучић и Атанасије Шола. "Бројеви жЗореж са којима располажемо су из 1900. и 1901. године, у којима можемо пронаћи читуљу војводе Марка Миљанова, али и позив за пријаву за додјелу прве Нобелове награде", истакао је Марић. Марић је додао да је у току комплетирање архиве листа "Наш завичај" из Прњавора од седамдесетих година прошлог вијека до данас, која ће бити понуђена на увид широј јавности.

"Ове зиме имамо у плану направити и изложбу исјечака из жГласаж од 1974. до 1976. године чија су тема тадашња дешавања у Прњавору. Посебно је интензивна била 1975. година када се граде фабрика жЈелшинградж , хотел жНационалж, школе у Смртићима и Лишњи, а набављена је и већина књига за нашу Библиотеку", каже он. Изложба новинске архивске грађе с краја 19. вијека отворена је до 8. октобра од 7.00 до 15.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана