Изложба “Нова Ера” у МСУРС: Интермедијално виђење везе човјека и природе

Рајко Вуковић
Изложба “Нова Ера” у МСУРС: Интермедијално виђење везе човјека и природе

БАЊАЛУКА - Свечано отварање групне изложбе “Нова Ера: умјетнички дискурси о друштвеним и климатским промјенама” заказано је за 5. септембар, у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Интермедијску изложбу реализују Музеј савремене умјетности Републике Српске, Музеј савремене уметности Војводине из Новог Сада и Галерија “Божидар Јакац”, Музеј модерне и савремене умјетности из Костањевице на Крки.

Изложба “Нова Ера” је претходно представљена у Новом Саду и Костањевици на Крки са чим се наставља вишегодишња успјешна сарадња између ових институција које граде динамичну савремену умјетничку сцену у срединама у којима дјелују, али и шире.

- На изложби ће бити представљени радови 12 умјетника и умјетничких група из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније изабраних од стране кустоса три партнерске институције. Поменуте три установе културе окупили су умјетнике који се у својим стваралачким праксама досљедно и дугорочно посвећују  односу између човјека и природе, дајући умјетнички коментар и одговор на неке од најактуелнијих тема савременог друштва - екологију, климатске и друштвене промјене и очување животне средине - наведено је у саопштењу музеја.

Поставка “Нова Ера: умјетнички дискурси о друштвеним и климатским промјенама” јесте дио пројекта “Култура и креативност за западни Балкан” финансиран од стране Европске уније, а који има за циљ унапређење дијалога на западном Балкану кроз јачање културног и креативног сектора и развијање његовог потенцијала за друштвено-економски утицај у овом региону.

Посјетиоци ће на изложби моћи да погледају радове у различитим медијима, од сликарства, видео-радова, инсталација до новомедијских умјетности и биоеколошких пракси као посебног израза у савременој умјетности. Организовањем велике групне изложбе умјетника из региона отвара се могућност за стварање јединствене платформе за културни и умјетнички дијалог и самим тим позиционира локална умјетничка сцена у европски контекст - наведено је у саопштењу.

Изложбу ће пратити и серија програма са панел дискусијама и продукција подкаст емисија, које ће се фокусирати на циљеве пројекта. Изложба ће бити отворена до 5. новембра. 2024 године.

Структура

Кустоси изложбе су Младен Бањац у име МСУРС, Миха Цолнер, у име Галерије “Божидар Јакац” и др Сања Којић Младенов у име МСУВ.

Умјетници који ће учествовати су Игор Бошњак, Исидора Бранковић, Јован Дошеновић, Дејан Марковић, Марија Марковић, Данило Миловановић, Бојан Мрђеновић, Хелена Тахир, Никола Томић и Адриен Ујхази те умјетничке групе “диСтруктура” и “Платеа уресидуе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана