Изложба На кружном току у фочанском Музеју Стара Херцеговина: Сликарско путовање од лирике до реализма

Радмила Ђевић
Изложба На кружном току у фочанском Музеју Стара Херцеговина: Сликарско путовање од лирике до реализма

Фоча - Својеврсна лутања и трагања сликара Зорана Сувајца Зографа, од лирске апстракције до реализма, представљена кроз изложбу "На кружном току" оставила су снажан утисак на посјетиоце Музеја "Стара Херцеговина" у Фочи.

Поставка је отворена у сриједу увече, а они који су те вечери прошетали Музејом уживали су у акварелима, уљу на платну, цртежима рађеним графитом и радовима у комбинованој техници.

Трагајући за властитим изразом Зограф мијења технике и мотиве својих дјела. Углавном се користи акварелом, али је познат и по употреби такозване технике "гребања" која није много заступљена међу сликарима. Љепоту стварања несебично дијели широм Српске, али и европских земаља.

 - Овдје у Фочи први пут самостално излажем и направио сам један мали мјешанац дјела, ту има уље на платну, уље на лесониту, акрила, уљаног пастела, акварела и неколико цртежа комбинованом техником - рекао је Сувајац.

Овај бањалучки сликар, прошле године прикључио се хуманитарној изложби слика намијењеној обнови Музеја "Стара Хереговина" и заједно са 15 сликара из БиХ, Србије, Норвешке и Канаде свој умјетнички допринос поклонио у сврхе продаје.

Музеј у Фочи у знак захвалности уступа му галеријски простор у којем се његова необична дјела могу погледати до краја марта.

- Заиста посебна изложба коју када гледате покушавате да откријете ту инспирацију и тренутак умјетника да изрази све ово, која је то била емоција и шта је он све желио да нам покаже. Ми све то некако примамо на одређен и доживљавамо све на себи својствен начин. Зато и вриједи погледати - рекла је  Недељка Ивковић, једна од посјетилаца.

Почетак годишњих активности

Изложбом "На кружном путу", у фочанском музеју почеле су редовне годишње активности у оквиру којих ће бити организовано више разноврсних садржаја међу којима су бројне изложбе, како домаћих, тако и гостујућих аутора, али изложбе које припрема ова установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана