Изложба Музика непознатог поријекла Сигмара Полкеа у МСУ РС

Александра Маџар
Изложба Музика непознатог поријекла Сигмара Полкеа у МСУ РС

Бањалука - Изложба "Музика непознатог поријекла" Сигмара Полкеа, једног од највећих сликара и фотографа послијератне Њемачке и представника европског поп-арта, отворена је у Музеју савремене умјетности РС.

Посјетиоци су на свечаном отварању у сриједу увече имали прилику да виде 40 гвашева великог формата, које прате поетичне легенде.

Поставку, која је реализована у сарадњи са Њемачким институтом за односе са иностранством и Гете институтом БиХ, отворио је министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић, а посебни гост био је шеф мисије БиХ при ЕУ Игор Давидовић.

Директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић поносна је на ову изложбу.

- Нема ниједног прегледа умјетности 20. вијека, а да име овог умјетника није споменуто. Један је од најзначајнијих представника европског поп-арта, који је доста другачији у односу на амерички. Послије његове смрти 2010. Њемачки институт за односе са иностранством и Гете институт су сматрали да треба да ураде велики пројекат који би представио његов рад у иностранству - испричала је Вујковићева.

Кустос Маша Давидовић каже да је постављање ове изложбе био веома сложен процес испуњен изазовима.

- Поставка представља својеврстан опус који је заокружио читаво стваралаштво овог умјетника. Легенде на дјелима иду можда чак и до апсурда, јер су поетичне и не односе се на представе на сликама и сама дјела, али томе дају једну другу ноту и продубљују оно чему је Полке тежио током свог стваралаштва - објаснила  је Давидовићева.

Полке је у своје радове често уплитао и дозу ироније, због чега би се могло рећи да је он био антиумјетник.

Поставка ће у Музеју савремене умјетности РС бити отворена до 26. априла, послије чега ће бити пресељена у Црну Гору.

Игра ријечи

- Главна одлика Полкеовог стваралаштва била је комбиновање капања и отицања боје на платну, заједно са ручно извођеном сито штампом која је била популарна у америчком поп-арту. Међутим, разлика је у томе што је он то заиста ручно радио. Био је познат по својој поетичности у самом именовању својих радова. Све своје радове повезивао је са поезијом и музиком, али и са игром ријечи - рекла је Маша Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана