Изложба МСУ РС у Новом Саду: Contemporary Thesaurus успјешно промовише савремену сцену

Александра Маџар
Изложба МСУ РС у Новом Саду: Contemporary Thesaurus успјешно промовише савремену сцену

Нови Сад - Изложба радова десет умјетника "Contemporary Thesaurus" Музеја савремене умјетности Републике Српске на најбољи начин промовише нови пресјек савремене визуре умјетности у Српској, што се показало и на отварању ове поставке у Музеју савремене умјетности у Војводини у Новом Саду.

Поставка је кренула на своје значајно умјетничко путовање које је важно, прије свега, за ширење културне дипломатије, промоцију стваралаштва различитих генерација, али и како би се још једном доказала успјешна сарадња између ове двије институције културе. Из Музеја савремене умјетности РС за "Глас Српске" су потврдили да су задовољни реакцијама и бројем посјетилаца, те да ће инспирација ових умјетника у различитим облицима уоквирена у вриједне цјелине, јавности у Новом Саду бити доступна до 24. јула. Концепт изложбе осмислила је Жана Вукичевић, виша кустоскиња Музеја савремене умјетности РС.

- Овим гостовањем настављена је дугогодишња успјешна сарадња између ове двије институције која је до сада резултирала низом значајних пројеката - рекла је директор Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

Најавила је сљедеће умјетничко путовање, које се наставља у Београду, па се изложба из Новог Сада 28. јула сели у галерију "Podroom" Културног центра Београд, гдје ће бити отворена до 20. августа.

- Изложбом су обухваћена дјела Игор Бошњака, Нинослава Ковачевића, Николе Кекеровића, Младена Миљановића, Раденка Милака, Борјане Мрђа, Миле Панић, Селме Селман, Саше Татић и групе "Тач.ка", који су својим активним и интензивним присуством на савременој сцени овог простора детектовани као њени водећи носиоци - подсјетила је Вујковићева.

"Contemporary Thesaurus", како каже, тежи идентификовању нових концепцијских полазишта савремених умјетничких пракси које настају у Републици Српској и њиховом позиционирању у одговарајућим контекстуалним матрицама.

- Селекцијом неколико најважнијих, најреферентнијих и најрецентнијих умјетничких појава, те њиховом интерпретацијом у складу са различитим параметрима савремености проистеклим из актуелних теорија умјетности, добијена је категоризација у идејне и контекстуалне цјелине, а које пружају могући модел ишчитавања појединачних ауторских израза - казала је она.

Ови индивидуални умјетнички опуси, прича Вујковићева, препознати су као језгра активних развојних процеса и континуиране квалитативне надградње.

Плурализам израза

- Изложбом се жели представити континуитет трајања ове живе и хетерогене микросцене и њене експанзије током релативно кратког периода, а обиљежене изразитим плурализмом ауторских израза неколико генерација младих умјетника - рекла је Сарита Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана