Изложба Миливоја Унковића у Добоју: Унутрашњи дијалог у циклусу Пут ка небу

Дијана Дујић
Изложба Миливоја Унковића у Добоју: Унутрашњи дијалог у циклусу Пут ка небу

Добој - Традиционалним 20. богојављенским концертом на коме је наступио ансамбл "Балканофонија" из Београда и изложбом слика свјетски признатог академског сликара и вајара Миливоја Унковића у понедјељак увече је почела овогодишња сезона културних дешавања у граду Добоју.

На отварању изложбе академик Миливоје Унковић је подсјетио да је 2003. године у овом граду излагао дио својих слика, а директор Центра за културу и образовање Добој Новак Радојчић рекао је да је ријеч о 37. самосталној изложби Унковића.

Поставке ове изложбе, на којој је представљено шеснаест дјела, конципирана је само за Умјетничку галерију добојског Центра за културу и образовање у Добоју.

Први пут на овој изложби представио је и дјела из циклуса "Пут ка небу", која су завршена крајем прошле године. Нова умјетничка дјела овог свјетски признатог ликовног умјетника су наставак циклуса слика под називом "Судбина као повод", који је трајао скоро двије деценије.

- На први поглед се ради о једном дијалогу у чисто ликовном контексту између геометријских форми. А, ја волим да кажем човјеколиких форми, које мени као аутору, сликару, у том неком унутрашњем дијалогу између човјеколике и апстрактне форме, пружају широку лепезу у оном смислу ликовног истраживања и преиспитивања властитог сензибилитета. Тако да су слике поприлично транспарентне у смислу њиховог процеса настајања од оног првог цртежа, до задњих потеза кистом - рекао је Унковић.

Он је додао да се углавном ради о цјелини и дијалогу, игри хоризонтала, вертикала и унутрашњих композиционих структура које су читљиве. Ова изложба биће постављена у Добоју до 16. фебруара. Отварању изложбе, поред бројних званица, присуствовао је и генерални конзул Србије у БиХ Владимир Николић.

Изложба је претходила традиционалном богојављенском концерту, кога је добојски храм културе организовао двадесети пут уочи великог православног празника - Богојављења.

Добојска публика уживала је у концерту београдског шесточланог састава "Балканофонија" који изводе ромске, латино, класичне, поп и српске традиционалне пјесме обојене балканском мелодијом.

- Поред тога што користимо хармонику, традиционални инструмент препознатљив у балканској музици, користимо вокале који певају на традиционалан начин. Наша музика, наш репертоар обилује балканским хармонијама и то је оно када кажемо да бојимо Балканом све што свирамо и то је оно што нашу музику чини препознатљивом - објаснио је гитариста Никола Старчевић.

Како је истакао, овај састав да иза себе има бројне наступе у свјетским и европским земљама.

- Балканска музика постаје све популарнија у свету, чак и у Америци. Постоји велико интересовање међу њиховим џез музичарима за балканске мотиве, а нарочито у словенским земљама где ми често наступамо. Ова музика нема географских баријера и стварно је подједнако примају на различитим меридијанима - испричао је Старчевић.

Како је закључила вокал ансамбла "Балканофонија" Милена Маринковић, ријеч је о музици која би требало да се свиди великој већини људи.

- Просто је питка, сажета, једноставна и лепа - поручила је ова вокална умјетница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана