Изложба Миле Средојевића у Градишци: Свакодневни живот кроз Свјетло таме

М. В.
Изложба Миле Средојевића у Градишци: Свакодневни живот кроз Свјетло таме

Градишка - Изложба слика "Свјетло таме" аутора Михајла Миле Средојевића, академског сликара, отворена је у Завичајном музеју у Градишци, родном граду овог умјетника.

Посјетиоци су прошетали кроз два циклуса и упознали се са 27 Средојевићевих слика, рађених углавном техником уље на платну.

Први циклус, како је објаснио Средојевић у сриједу увече, односи се на слике мртве природе, малих и обичних ствари из свакодневног живота, међу којима преовладавају књиге.

- Други циклус су улице, фасаде и прозори, на њима одсликавам оно што је вријеме у свом протоку насликало на кућама, вратима, прозорима..., јер ми се то чини интересантним - истакао је сликар.

Инспирацију, како каже, лако проналази.

- Не експериментишем много и држим се концепта класичног сликарства, које се своди на однос свијетлог и тамног, због тога и назив "Свјетло таме" - рекао је Средојевић и додао да су изложене слике настале у протеклих пет година.

Предсједник Удружења ликовних умјетника Градишке академски сликар Милован Чикић изразио је задовољство што је један од најискуснијих градишких сликара приредио изложбу у свом граду, док је в.д. директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић оцијенио да је Средојевић изградио свој оригинални стил и да га људи препознају по његовим дјелима.

Изложба "Свјетло таме" у Завичајном музеју у Градишци биће отворена до 30. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана