Изложба “Колекција као огледало” од четвртка у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
Изложба “Колекција као огледало” од четвртка у Музеју савремене умјетности Републике Српске

БАЊАЛУКА - Српска ликовна умјетност, њени узори и све што је досегла од посљедњих деценија 19. вијека до средине 20. вијека, биће представљено изложбом “Колекција као огледало. Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске”, која ће у четвртак бити отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Ова установа, заједно са Галеријом Матице српске из Новог Сада на изложби у Бањалуци представиће 86 умјетничких дјела - 75 слика, седам скулптура и четири графике.

Изложба ће бити отворена у 19 часова, а реализована је у години у којој је обиљежено 175 година од оснивања галерије Матице српске. Прошле године гостовала је у галерији Српске академије науке и уметности (САНУ) у Београду, а за само два мјесеца посјетило ју је око 50.000 људи.

- Изложба “Колекција као огледало” представиће најистакнутије и најзначајније умјетнике српске ликовне сцене, попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стевана Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дјела јавности мање познатих сликара који су својом дјелатношћу оставили траг у историји српске умјетности, али и колекцији Галерије Матице српске - саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Дјела 38 сликара приказују пут од реалистичких опредјељења насталих под утицајем умјетничких академија у Бечу и Минхену до окретања ка модернизмима 20. вијека. Тада су наши умјетници одлазили на школовање и боравили у Будимпешти, Прагу и Паризу, који је био центар умјетничких идеја 20. вијека.

- Ова изложба указује на развојни пут српске ликовне умјетности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције, али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера - наводе из Музеја савремене умјетности РС.

Поставку и каталог који је прати реализовала је Татјана Палковљевић Бугарски, у саради са Јеленом Огњановић и Александром Человски, али и са и тимом конзерватора галерије Матице Српске Данилом Вуксановићем, Дарком Деспотовићем, Луком Кулићем и Маријетом Сидовски и тимом Галерије САНУ.

Координатори изложбе у Музеју савремене умјетности РС су виши кустос Лана Павловић и виши кустос Младен Бањац.

Изложба ће бити отворена до 20. децембра, а током трајања биће одржана стручна предавања и тумачења поставке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана