Изложба Кате Мијатовић: Између неба и земље пут до сна

Александра Маџар
Изложба Кате Мијатовић: Између неба и земље пут до сна

Бањалука - Дах Италије који је упловио заједно са аутентичном венецијанском бијелом гондолом, која се усидрила у Музеју савремене умјетности Републике Српске, обиљежио је отварање изложбе "Између неба и земље" умјетнице Кате Мијатовић из Хрватске.

Несвакидашњи призор изазвао је изненађење и велику заинтересованост бањалучке публике која је у четвртак увече дошла да се упозна са специфичном поставком којом је представљен Павиљон Хрватске на 55. венецијанском бијеналу 2013. године.

Изложбу је отворио министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић, а овом културном догађају присуствовале су многе личности из културног и јавног живота Српске.

Подршку овој умјетничкој сарадњи дали су и министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић, конзул Републике Хрватске у Бањалуци Дуња Јевак, као и глумац Тихомир Станић. Присутне је поздравила и в.д. директора Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић.

- Између неба и земље налази се пуно тога, али кад се све то сведе на неке битне ствари, испада да су то, у ствари, само снови. У овом пројекту је најважније што осјетим заједништво у сањању и испоставило се да су људи свјесни колико је важно сјетити се сна и освијестити га - рекла је Мијатовићева.

Наше несвјесно стање, како је рекла, одређује пуно више него што смо ми свјесни.

- На неки начин цијели наш живот је сан - истакла је ова мултимедијална умјетница.

Кустос пројекта и изложбе Бранко Франчески и директор Галерије умјетности у Сплиту, изразио је наду да ће Бањалучани спознати опус Кате Мијатовић и 20 година њеног рада на тему несвјесног.

Заљубљеници у умјетност имаће прилику да видео-перформансе, фотографије, интерактивне инсталације, социјалне скулптуре који су дио ове поставке погледају до 14. септембра.

Архив снова

Посебну пажњу публике привукао је архив снова. Многи од њих приступили су архиву снова и постали дио инсталације несвијести. У понуђени интернет портал уписали су своје снове и тиме постали дио специфичне и јединствене базе онлајн снова. У овој бази до сада је унесено 2.000 снова, а то су записи који остају трајно и пројекат који траје бесконачно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана