Изложба јахоринске колоније од 8. јуна у галерији портрета у Тузли

Срна
Изложба јахоринске колоније од 8. јуна у галерији портрета у Тузли

Пале - У Међународној галерији портрета у Тузли од 8. до 20. јуна биће постављена изложба слика и скулптура ликовних умјетника из Бугарске које су настале током свих претходних сазива Међународне ликовне колоније "Арт симпозијум Јахорина".

"Планирали смо да се тузланској ликовној публици представимо са око 50 дјела, акрилика и уља на платну малог и великог формата, као и неколико скулптура, чији су аутори умјетници из Бугарске који већ дужи низ година редовно посјећују Јахорину и учествују у раду Колоније", рекао је данас Срни оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић.

Према његовим ријечима, и ова изложба још једна је у низу потврда успјешне сарадње "АРТ симпозијума Јахорина" са Амбасадом Бугарске у БиХ.

Он је подсјетио да су сличне изложбе, разним поводима, већ биле организоване у Сарајеву, Кисељаку, Фочи, Зеници и Зворнику, партнерима Амбасаде Бугарске у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Савић најављује да ће на изложби у Тузли бити постављена дјела познатих бугарских аутора Марие Златанове, Марине Савове, Делие Чаушеве, Светле Радулове, Трајана Панајотова, Саше Костова, Брајка Брајкова, Божидара Тонева, Ивана Стојанова и других.

Отварање изложбе у Међународној галерији портрета у Тузли предвиђено је за четвртак, 8. јуна 19.00 часова.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице и од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије и Хрватске.

Њихова су дјела представљена на више од 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације јесте афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана