Изложба “Италија. (Не)видљиве приче”: Спона између прошлости и садашњости

Данко Кузмановић
Изложба “Италија. (Не)видљиве приче”: Спона између прошлости и садашњости

Бањалука - Изложба “Италија. (Не)видљиве приче”, у оквиру које су представљени радови 15 савремених италијанских умјетника, подијељених у четири цјелине, отворена је у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Кустоси поставке су Микол ди Веролија и Доминик Лоре.

- Ради се о изложби која је везана за италијанско нематеријално насљеђе. Реализовали смо је у сарадњи с италијанском амбасадом у БиХ, те у организацији Глокал пројекта, Централног института за демоетноантропологију и Музеја цивилизације у Риму. Изложба је јединствена по томе што не представља само савремене умјетнике који су изложени тренутно, него је везана и за италијанско нематеријално насљеђе, традицију и обичаје, који су на овој изложби приказани у неколико документараца популарних италијанских редитеља - казала је кустос Доминик Лоре.

Осим поменутих документараца, такође су изложени и предмети који су веома битни за италијанску културу и насљеђе.

- Ти се предмети тичу гастрономије, традиционалних италијанских игара, керамичких фигура, посуђа, и то је оно што у суштини чини душу Италијана. Петнаест савремених умјетника који су представљени заправо представљају својеврсну спону између прошлости и садашњости. Они се на критички начин осврћу на свакодневни живот и садашњицу Италијана, и то је оно што чини ову изложбу значајном - рекла је кустос музеја.

Директорица Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић је истакла да је изложба подијељена у четири теме.

- Изложба представља Италију на начин како је виде савремени умјетници. Представљена су дјела 15 савремених умјетника који су дочарали четири теме - игре, гастрономија, процесије и  фестивали. Изложба је веома разноврсна, интересантна и вјерујем да ће публика уживати у нематеријалној баштини Италије - истакла је Вујковићева.

Изложбу је свечано отворила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Мени је велико задовољство што је организована оваква изложба. Мислим да је ово добар начин да испромовишемо Бањалуку као мјесто које може да буде добар домаћин. Знам да се боље разумијемо преко културе, умјетности и традиције. Након тога по правилу долази и политичко и економско разумијевање - закључила је Цвијановићева.

Изложба је отворена до 18. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана