Изложба “Интер/Акција 2022” од сутра на три локације у Бањалуци: Савременост у различитим формама

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Размјена идеја, сусрети различитих умјетничких усмјерења и преиспитивање савремене умјетности из визуре младих умјетника биће обједињени изложбом “Интер/Акција 2022” која ће у Бањалуци од сутра бити постављена на три локације.

Галерија “Плус”, Камена кућа тврђаве Кастел и Музички павиљон парка “Петар Кочић” у Бањалуци мјеста су гдје ће бити изложени радови студената и студенткиња завршних година основних и мастер студија Факултета ликовних уметности из Београда (ФЛУ) и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци (АУБЛ).

Изложба ће бити отворена сутра у 19 часова у Каменој кући на тврђави Кастел, а посјетиоцима на три локације доступна до 14. новембра.

“Интер/Акција” је пројекат дијалога, сарадње и размјене идеја о питањима савремене умјетности, који од 2016. године реализују студенткиње и студенти Факултета ликовних уметности и Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду. У том пројекту, чији централни програм је изложба, од прошле године учествује Академија умјетности у Бањалуци, уз подршку Музеја савремене умјетности Републике Српске.

- Изложба “Интер/Акција 2022” окупља умјетничке позиције студенткиња и студената који се крећу од субјективних, интимних погледа на сложена стања савремености до разматрања њених широко схваћених друштвених оквира. Изражавајући се кроз различите технике и медије, млади умјетници и умјетнице проговарају о различитим формама сопствене савремености - саопштено је из Музеја савремене умјетности РС.

Студенти са ФЛУ из Београда, чији радови ће бити представљени публици, су Јована Бабић, Соња Лундин, Невена Остојић, Барбара Лаковић, Младен Мићић, Павле Ћурчић, Лука Личина, Павле Бановић, Ирена Симић, Марија Вилимоновић, Вања Жунић, Милица Катић и Марко Обрадовић. Са Академије умјетности у Бањалуци своје радове изложиће Данијела Михић, Александра Кузмановић, Исидора Бранковић, Јован Дошеновић и Огњен Милошевић.

Кустоскиње пројекта - студенткиње историје умјетности са Филозофског факултета Београд су Леа Станковић, Софија Бузаџић, Дуња Алексић, Андреја Дробњак, Душица Ђекановић и Миња Лазарески, под менторством младих историчарки умјетности Љубице Вујовић и Јоване Трифуљеско.

Ментори и координатори на пројекту су ванредне професорице на ФЛУ Биљана Ђурђевић и Оливера Парлић, затим научни сарадник на Филозофском факултету Ана Ереш, научни сарадник на Филозофском факултету, ванредни професор на АУБЛ Борјана Мрђа, координатор пројектних активности на АУБЛ Миа Иванчевић, виши кустос у МСУРС Младен Бањац, кустос приправник у МСУРС Исидора Бањац и асистенти на ФЛУ Лука Трипковић, Дуња Трутин и Лидија Делић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана