Изложба “Хипокористик”: Хуморна рефлексија на модерно вријеме

Р.В.
Изложба “Хипокористик”: Хуморна рефлексија на модерно вријеме

ТРЕБИЊЕ - У галерији Културног центра Требиње 1. новембра у 19 часова биће отворена изложба слика Зорана Тешановића, академског сликара из Зрењанина, под називом “Хипокористик”.

Умјетник из Сечња каже да је поставка радова хуморна и иронична рефлексија на вријеме у којем живимо и да ће бити ријеч о радовима за које раније није показивао велико интересовање.

- Ова поставка радова је логични континуитет, унутар мога већ одавно формираног хомогеног и компактног опуса. Ипак у серији нових радова појављују се теме и садржаји који ме нису претходно интересовали до пре неколико година. Они су хуморна и иронична рефлексија на време у којем живимо - рекао је Тешановић.

Умјетник истиче да га је суптилна сликарска логика упутила ка апосторфирању неких људских особина, као што су љубав, повезаност и инстинкт за очување врсте, а које су све ређе или полако нестају.  - Као писци у баснама и ја сам помислио да преко мотива животиња могу јасније да осветлим потребу човека да се више споразумева са природом. Стога је наслов изложбе пажљиво одабран. Хипокористик, између осталог значи, изигравати дете. То је именички облик којим се изражава осећање блискости, нежности према именованом бићу или предмету - наводи сликар.

Зоран Тешановић је рођен 1961. године у Зрењанину. Студије сликарства завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду 1988. године у класи професора Радомира Рељића. Учествовао је на великом броју групних изложби које презентују савремену ликовну сцену у Србији и иностранству. Добитник је више награда и признања за ликовно ствралаштво. Ради као самостални умјетник. Изложбу слика Зорана Тешановића - “Хипокористик” организује Културни центар Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана