Изложба фотографија Тајане Дедић-Старовић у Бањалуци: Прича о одрастању уз објектив

Данко Кузмановић
Изложба фотографија Тајане Дедић-Старовић у Бањалуци: Прича о одрастању уз објектив

Бањалука - Моја прича са фотографијом почела је давно, још некад пред крај основне школе. Не могу да кажем да се толико дуго бавим фотографијом, али тада се родило. Касније сам тек преломила и рекла да је то нешто чим желим да се бавим у животу. Тада сам одлучила томе дати још више љубави.

Казала је ово фотографкиња Тајана Дедић-Старовић, многима познатија као Artist ar Camera, приликом отварања изложбе “Знакови одрастања” у Банском двору Културном центру.

О њеној трећој самосталној изложби говорила је академска сликарка Нина Бабић, истичући да је најснажнија порука у Тајаниним фотографијама - истина.

Фотографкиња је изразила велико задовољство видјевши да је фотографијом повезала људе који дијеле љубав према умјетности.

- Јако сам срећна. Моја очекивања су надмашена. Било је прелепо видети људе у толиком броју који су дошли да погледају изложбу и подрже мој рад, а све то из љубави према уметности. Тако сам ја доживела атмосферу која је владала. Није било никаквих претенциозности, већ само заједничка љубав према уметности. Велика, јавна захвалност иде Банском двору Културном центру, а посебно Младену Матовићу и његовој екипи. Свака част на великој професионалности и спремности да уступе простор и алтернативној сцени - казала је Тајана Дедић-Старовић.

Публика има прилику да стекне увид у процесе откривања ауторкиних дубина свијести и несвијести, успостављање и промјене стила и сазријевање, те да креира сопствени доживљај стваралаштва.

Ауторкин једини циљ је да промовише слободу, у сваком контексту, докле год она не угрожава друге и док је ствар сагласности. Такође, битан дио Тајаниног стваралаштва заузима концепт сексуалности и провоцирање свих оних који се постиде на спомен онога што се ради у спаваћој соби. Главни медиј за постизање резултата су шљокице, розе боја, а у посљедње вријеме и читав спектар боја и различити предмети који јој помажу да се отисне у неке друге свјетове.

Овом изложбом најавила је и крај једног циклуса те прелазак на неке нове мотиве и поетику у свом раду.

Тајана Дедић-Старовић је фотографкиња и видеографкиња из Бањалуке. Фотографијом је почела да се бави прије девет година. Кроз свој објектив, Тајана истражује дјевојаштво, женственост и сексуалност, али и свакодневне ситуације и дневне рутине представљене на све могуће и немогуће начине. Области фотографије у којима дјелује су модна, портретна и будоар фотографија. Године 2018. Снимила је свој први кратки филм “Шљива у новембру”.

Од августа 2017. године Тајанин рад репрезентује америчка талент агенција “Adolescent Content”. Тајана је до сада имала неколико групних изложби у Лос Анђелесу, Њујорку, Београду, Сарајеву и Бањалуци.

Изложба ће бити отворена до 15. октобра.

Симболика

Кроз ову изложбу приказан је пресјек њеног досадашњег рада - петнаест радова груписаних у три цјелине од пет фотографија.

Симболика ове три цјелине односи се на три аспекта личности (ид, его, суперего), односно три извора из којих Тајана најчешће црпи инспирацију, што не чуди, с обзиром на то да је по образовању психолог. Музика је такође једно од значајних средстава које инспирише ауторку у њеном раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана