Изложба филмских плаката "Трагови једног времена" отворена у Бањалуци: Национално благо, успомена и историја

ГС
Foto: Бански двор- Културни центар

БАЊАЛУКА- Изложба филмских плаката "Трагови једног времена", која обједињујући плакате од 1945. до 1970. године чува од заборава важне историјске тренутке у филмској умјетности код нас, отворена је вечерас у малом изложбеном салону Банског двора у Бањалуци.

Овом поставком у уторак навече озваничен је почетак сарадње Аудио-визуелног центра Републике Српске и Банског двора Културног центра.

В.д. директорице Аудио-визуелног центра РС Ања Илић истакла је да је идеја о заједничкој сарадњи и организацији ове изложбе дошла много раније на обострани интерес ових институција, али и из велике важности не само за културну сцену у Бањалуци него у цијелој Републици Српској.

- Паралелно са тим договорима ишли су и договори са господином Горданом Матићем. Његова идеја је била да ова изложба дође и у Бањалуку и да се турнеја ове поставке која је путовала двије године заврши, а ми смо на тај начин озваничили нашу сарадњу - казала је  Илићева.

Директор Филмског центра Србије Гордан Матић нагласио је да се ови плакати могу дефинисати и као дио националног блага.

- Ови плакати су обележили једно време и они су део наше историје. Говоре о људима који су размишљали о филму на другачији начин од оног како се данас размишља, али не само о филму који су створили продуценти, редитељи и глумци већ и о публици - објаснио је Матић.

Нагласио је да поменути плакати говоре и о томе како је у то доба третирана публика.

- Плакат је увек први контакт филма са публиком, први кадар који видите испред билетарнице када се одлучите да ли да купите карту. Мислим да ови плакати треба да остану део наше културне баштине и јако ми је драго што смо учествовали у спасавању великог броја оригиналних плаката које смо рестаурирали и дигитализовали, а овде је само један мали део поставке - рекао је Матић.

Изложбу "Трагови једног времена" отворила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која нагласила да без великих улагања Српска не може да развија филмску умјетност.

- У уторак је потписан споразум о сарадњи Филмског центра Србије и Аудио-визуелног центра Српске, што значи да је и званично почела сарадња кроз изложбу, али и промоцију двију књига познатих аутора Сида Филда и Слободана Шијана - испричала је она.

Додала је да је важно да Филмски центар Србије и Аудио-визуелни центар Српске сарађују, јер су пред њима веома важни задаци. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана