Изложба експоната о мисији Ћирила и Методија

СРНА
Изложба експоната о мисији Ћирила и Методија

Бијељина - У бијељинском Центру за културу данас је отворена изложба експоната поводом 1.150 година од доласка мисионара словенске писмености на подручје Велике Моравске, данас дијела Словачке.

Изложба под називом "1.150 година од доласка Ћирила и Методија на подручје Велике Моравске" представља 11 експоната постављених у галерији Центра, а власништво су Музеја Словачке у Братислави.

Изложбу је свечано отворио амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница који је рекао да су ова два мисионара словенске писмености најприје направили литургијски језик за старе Словене, те тиме остварили нешто што данас сви Словени заједнички дијеле.

"Сви који живе у централној Европи или јужној, укључујући и Балкан, дијеле овај мисионарски посао, али и оно што су, дошавши тада у Велику Моравску, Ћирило и Методије остарили - визију заједништва нпр. Словака и грађана БиХ", рекао је словачки амбасадор.

Пшеница је навео да је жеља Словачке била да се изложбом покаже дио историје ове земље у БиХ, у којој данас Словаци живе као мањински народ.

"Сарадња Словачке и БиХ на пољу културе свакодневно се развија и ово није прва, а сигурно неће бити ни посљедња изложба сличног карактера", рекао је словачки амбасадор и подсјетио на октобарски Међународни фестивал позоришта за дјецу одржан у Бањалуци, гдје је у фокусу била Словачка.

Директор Музеја Семберије Мирко Бабић рекао је да се у мисији Ћирила и Методија огледа једна од највећих прича у историји Европе, те да су они њени званично проглашени заштитници, и од православне и католичке цркве.

"Њихов значај је немјерљив за културу и духовни интегритет данашње Европе, јер су 863. године извршили мисију покрштавања свих Словена, словенски језик прогласили једним од свјетских језика, осим јеврејског, грчког и латинског", рекао је Бабић и подсјетио да су они и творци два писма глагољице и ћирилице, рађене по узору на грчко писмо.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да град има доста добру сарадњу са Удружењем Словака Бијељина, а намјера је да се са словачком Амбасадом настави добра сарадња на свим пољима, па и економском.

На подручју Бијељине живи тридесетак словачких породица, а у овом граду имају и своју цркву и гробље, као нигдје у БиХ.

Изложба постављена данас у Центру за културу резултат је сарадње Удружења Словака Бијељина, словачке Амбасаде и Центра за културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана