Изложба дјела Надежде Петровић отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
Отворена изложба
Foto: Н. Мићевић | Отворена изложба

БАЊАЛУКА - У част једне од највећих српских сликарки, Надежде Петровић, а поводом 150 година од њеног рођења, у Музеју савремене умјетности Републике Српске синоћ је отворена изложба "Модерност и нација".

Аутори концепта изложбе и монографије су проф. др Лидија Мереник и проф. др Игор Борозан, са катедре за историју уметности Филозофског факултета у Београду.

Изложба је настала у сарадњи са Народним музејом Србије, гостовала је у Словенији, у галерији "Божидара Јакца" у Костањевици на Крки, а након гостовања у Музеју савремене умјетности Републике Српске 11. октобра биће отворена у галерији "Надежда Петровић" у Чачку.

Директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да изложба, осим дјела из Народног музеја Србије, обухвата и дјела из Уметничке галерије "Надежде Петровић" у Чачку, Спомен-збирке Павла Бељанског и Галерије Матице српске у Новом Саду.

- Надежда Петровић је својим образовањем, знањем, упорношћу и великом енергијом била испред свог времена. Она је прва сликарка која је Србији доносила новине и другачије изразе у сликарству и није се освртала на сталне критике. Радила је још више и знала да ће једног дана њено сликарство бити признато. Управо ова изложба указује на чињеницу да је Надежда Петровић видјела више циљеве кроз свој умјетнички рад и активизам - рекла је Вујковићева за "Глас Српске" и додала да заједно са дјелима, која су поставила темеље српског модерног сликарства, публика може да погледа и фотографије којима је Надежда Петровић документовала стварност и догађаје чији је непосредни свједок била и сама.

Како Вујковићева истиче, живот и дјело Надежде Петровић треба сагледати кроз све аспекте њене личности.

- Била је предана идеји повезивања јужнословенских народа преко сликарства, вјеровала је да су умјетност и традиција најбоље нити за повезивање народа и на том наративу градила је нови ликовни израз превазилазећи оквире епохе у којој је живјела. Надеждин кратак али интензиван живот је био испуњен харизмом и правдољубивошћу а то најбоље можемо да пратимо кроз њен активан друштвени ангажман, којем је била предано посвећена као један од оснивача Кола српских сестара, али и као добровољна болничарка за вријеме балканских ратова и Првог свјетског рата - објашњава Вујковићева и додаје да, ако се осврнемо на једну такву преданост, какву је Надежда Петровић имала, на њену посвећеност сликарству, хуманитарном раду, родољубљу, као и борби за социјална, друштвена и женска права, видјећемо да у томе лежи њена највећа снага.

Вујковићева наводи да ће изложба имати и пратећи програм, у виду радионица намијењених дјеци, стручних јавних кустоских вођења, посјета и других различитих програма.

- Посебно издвајам монодраму "Ненаписана писма" по тексту Милкице Милетић, награђиване књижевнице из Чачка, који је за сцену адаптирала и режирала Наташа Радуловић са Вањом Милачић у улози Надежде Петровић, о којој ће јавност бити благовремено обавијештена. Задовољство ми је што ће поставка изложбе Надежде Петровић "Модерност и нација" у Музеју савремене умјетности Републике Српске имати и посебан програм инклузије за слијепа и слабовида лица који је реализован у сарадњи са Тифлолошким музејом из Загреба и Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица Републике Српске, а који укључује тактилне  репродукције дјела Надежде Петровић - казала је она и додала да ће тај програм бити посебно реализован на сликама "Баварац са шеширом", "Море", "Призренка" и "Грачаница".

Вујковићева је, говорећи о цјелокупној изложби посвећеној овој великој сликарки, посебно издвојила њене ријечи "Уметност не профанише, она подиже пали морал, помаже развитак социјалних питања и еволуцију народа, подиже култ у човеку до највиших граница, вредност јединке и целог племена у очима напредних народа. Уметност је најглавнији васпитач човека и народа."

Изложба "Модерност и нација" биће отворена до  26. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана