Из­ло­жба Да­ни­је­ле Ми­хић отво­ре­на у Бан­ском дво­ру

Миланка Митрић
изложба
Foto: Б. Брезо | изложба

БА­ЊА­ЛУ­КА - Из­ло­жба "Да­нас сам..." ака­дем­ске сли­кар­ке Да­ни­је­ле Ми­хић синоћ је отворена  у ма­лом из­ло­жбе­ном са­ло­ну Бан­ског дво­ра.

Из­ло­жба је име до­би­ла по јед­ној од ње­них сли­ка, а умјет­ни­ца, сли­ка­ју­ћи ауто­пор­тре­те на ду­хо­вит на­чин, про­бле­ма­ти­зу­је по­је­ди­не обра­сце по­на­ша­ња и раз­ми­шља­ња.

- Ауто­пор­трет је ин­спи­ра­ти­ван за аутор­ку и вр­ло че­сто, ко­ри­сте­ћи се­бе као сред­ство из­ра­жа­ва­ња, она нам по­ка­зу­је емо­ци­је или пси­хо­ло­шка ста­ња у ко­ји­ма се сва­ко од нас мо­же пре­по­зна­ти. Се­ри­ја је на­ста­ла аутор­ки­ном раз­ра­дом ауто­пор­тре­та у ши­рем кон­тек­сту - пред­ста­вља­ју­ћи се­бе кроз раз­ли­чи­те ка­рак­те­ре умјет­ни­ца ства­ра ле­пе­зу жи­во­пи­сних ли­ко­ва, ко­ји су за­пра­во про­из­вод ње­ног ана­ли­тич­ког про­ми­шља­ња љу­ди ко­ји је окру­жу­ју и сви­је­та у ко­јем се кре­ће - ка­за­ла је кустос Иси­до­ра Ба­њац.

По­став­ком су об­у­хва­ће­не сли­ке и лут­ке ко­ји­ма Ми­хи­ће­ва, у ства­ри, по­ка­зу­је јед­ну со­ци­о­ло­шку сту­ди­ју ко­јом су ана­ли­зи­ра­не мно­ги­ма бли­ске по­ја­ве.

- Ми­слим да је основ­на те­ма мо­јих ра­до­ва људ­ско по­на­ша­ње у од­ре­ђе­ним дру­штве­ним си­ту­а­ци­ја­ма. На­ро­чи­то ми је за­бав­но ка­ко сва­ко има не­ку уло­гу у дру­штву ко­ја ни­је искре­на кад смо са­ми са со­бом. Во­лим да ко­сти­ми­ма ими­ти­рам од­ре­ђе­не про­фи­ле љу­ди, то ме забавља - ка­за­ла је ака­дем­ска сли­кар­ка Да­ни­је­ла Ми­хић.

Из­ло­жбу, ко­ја је по­сје­ти­о­ци­ма до­ступ­на до 15. ја­ну­а­ра, отво­рио је ди­рек­тор Бан­ског дво­ра Мла­ден Ма­то­вић.

Ми­хи­ће­ва је ро­ђе­на 1997. го­ди­не у Ба­ња­лу­ци, гдје је 2020. ди­пло­ми­ра­ла на Ака­де­ми­ји умјет­но­сти Уни­вер­зи­те­та  Ба­ња­лу­ци, од­сјек сли­кар­ство. Ре­а­ли­зо­ва­ла је не­ко­ли­ко са­мо­стал­них из­ло­жби, од ко­јих је пр­ва би­ла на Фи­ло­ло­шком фа­кул­те­ту у Ба­ња­лу­ци 2018. го­ди­не, за­тим у Кул­тур­ном цен­тру "УДАС" у Ба­ња­лу­ци 2020. го­ди­не, а за­тим "Игре и тран­сфор­ма­ци­је" (га­ле­ри­ја "Плус", 2021), те "Ли­ца" (Цен­тар за кул­ту­ру и обра­зо­ва­ње Лак­та­ши, 2022) и "Жи­вје­ла цу­га" (га­ле­ри­ја "Ва­гон", 2022).

Осим по­ме­ну­тих, из­ла­га­ла је на број­ним груп­ним из­ло­жба­ма и до­бит­ни­ца је број­них при­зна­ња за свој рад. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана