Изложба "Цркве брвнаре - чувари традиције" у Музеју Републике Српске

GS
Foto: NN

БАЊАЛУКА - Изложба "Цркве брвнаре - чувари традиције", аутора Станка Костића, фотографа из Београда, биће отворена у Музеју Републике Српске (МРС) сутра у 18 часова.

Аутор кроз ову изложбу, како је саопштено из МРС, представља архитектонско насљеђе народа и умијеће тадашњих мајстора у градњи цркви брвнара.

"Изложба жели да укаже и на велики историјски значај ових објеката народне сакралне архитектуре - у то вријеме, дрвена грађа је била доступна, те су у случају потребе објекти могли веома брзо да буду демонтирани и пренесени на безбједнију локацију, а њихова изградња није изискивала вјештине које нису познавали локални градитељи", наведено је у саопштењу.

Градња цркава брвнара је природни наставак старе, народне неимарске традиције са веома ограниченим ресурсима и према тренутним могућностима народа током вишевјековног периода борбе за духовни и физички опстанак, а имале су велики значај за народ, јер је црква у тешким временима након пропасти блиставе српске средњовјековне државе, била мјесто окупљања, вјеровања и наде у опстанак.

"Цркве брвнаре су објекти архетипске форме, сведене, монашки скромне, својим обликом најсличније изворном доживљају куће. Народ је могао да их разумије као мјесто литургијског богослужења, али и као свој дом, као континуирани доживљај топлине дома", појашњено је у саопштењу.

Осим фотографија екстеријера, посјетиоци ће моћи да виде и дио иконописа који је затечен у црквама брвнарама, чији су аутори путујући зографи и наши иконописци тога времена.

Костић је више од стотину пута самостално излагао у Републици Србији и иностранству, а учествовао је и у преко 70 колективних изложби. За свој рад је више пута награђиван. Утемељио је два легата.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена до 14. јануара 2024. године, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана