Изложба Cleric Alphanumeric у Кордунашкој 22: Традиција, топли огртач или терет који гуши?

А. М.
Изложба Cleric Alphanumeric у Кордунашкој 22: Традиција, топли огртач или терет који гуши?

Бањалука - Док сам живио у Јапану видио сам да се тамо цијени рука и оно што у моменту ви урадите, дате свој печат, то је један од начина на који се традиција ствара. Поставка је преиспитивање традиције и шта она значи. За једне људе је она топли огртач којим се загрну по потреби, а за друге је терет под којим се гуше и гледају како да бјеже.

Овим ријечима мултимедијални умјетник Александар Саша Шкорић објашњава концепт необичне поставке "Cleric Alphanumeric", а начин на који он говори кроз умјетност могли су да виде сви они који су протеклог викенда одшкринули врата стана у Кордунашкој 22, Арт клуб простора.

- Ради се о илустрацијама на мајицама, оригиналним цртежима које директно радим на мајицама кратких рукава. Оваква изложба није никад рађена у Бањалуци, а сигуран сам да није ни у БиХ - објашњава Шкорић који је дипломирао на "Alberta Collage of Art and Design" у Канади.

На тај начин, како каже, преиспитује шта значи излагати у галерији рад на мајицама, да ли је то ликовна умјетност, да ли може да виси на зиду у стану, или мора да буде само ношена на тијелу.

- Инспирација је језик душебрижника, људи који у недостатку свог властитог животног садржаја имају јаку енергију да другима креирају правила по којима се треба понашати, док их сами вјешто заобилазе - прича Саша који је током шест година живота у Токију, имао прилику да осјети пулс умјетности овог великог града.

Указао је и на чињеницу људи најчешће нису свјесни да је умјетност свуда око њих.

- Фотеље, посуђе, одјеца, ауто, све је то рад умјетника, примијењених умјетника, дизајнера, који су завршили умјетничке и дизајн школе и који су се отиснули у правцу комерцијализације. У мом раду сам и сам у тим водама, сигурно једном ногом јер од нечега треба да живим. Али исто тако другом ногом стојим још чвршће јер желим да комуницирам идеје до који ми је стало, као што је уништавање планете, сјеча шума, истребљивање животињских врста, тровање ријека - испричао је Шкорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана