Из­ло­жба "Чи­тај ро­кен­рол" отво­ре­на у НУ­БРС

М. М.
Из­ло­жба "Чи­тај ро­кен­рол" отво­ре­на у НУ­БРС

БА­ЊА­ЛУ­КА - Из­ло­жба "Чи­тај ро­кен­рол! - Бен­до­ви ро­ђе­ни из књи­жев­них стра­ни­ца" отво­ре­на је данас у из­ло­жбе­ном са­ло­ну На­род­не и уни­вер­зи­тет­ске би­бли­о­те­ке Ре­пу­бли­ке Срп­ске. Ауто­ри ове из­ло­жбе су Ла­на Ша­у­ла, Су­за­на Пе­ше­вић Сто­ја­но­вић и Са­ша Ле­ви.

По­став­ка пред­ста­вља спој књи­жев­но­сти и му­зи­ке, а на из­ло­жби су пред­ста­вље­ни бен­до­ви ко­ји су до­би­ли на­зи­ве по књи­жев­ним дје­ли­ма, би­ло по на­сло­ви­ма дје­ла, би­ло по књи­жев­ним ли­ко­ви­ма, би­ло по не­ким дру­гим спе­ци­фич­но­сти­ма у тим дје­ли­ма. Об­у­хва­та 26 бен­до­ва и 25 књи­жев­них дје­ла.

- Глав­ни циљ из­ло­жбе је по­пу­ла­ри­за­ци­ја књи­ге и чи­та­ња, са­мим тим и би­бли­о­те­ке, али на ма­ло дру­га­чи­ји на­чин. Ова­квим при­сту­пом же­ље­ли смо на при­сту­пач­ни­ји и за­ни­мљи­ви­ји на­чин по­ну­ка­ти мла­ђу по­пу­ла­ци­ју и љу­де ко­ји ни­су љу­би­те­љи чи­та­ња да се вра­те књи­зи, би­бли­о­те­ци и чи­та­њу - на­ве­ла је јед­на од аутор­ки Су­за­на Пе­ше­вић Сто­ја­но­вић.

У окви­ру све­ча­ног оства­ре­ња при­сут­ни­ма се обра­ти­ла и ди­рек­то­ри­ца На­род­не и уни­вер­зи­тет­ске би­бли­о­те­ке Ре­пу­бли­ке Срп­ске Љи­ља Пе­тро­вић Зе­чић, ко­ја је на­пра­ви­ла и крат­ки осврт на го­ди­ну ко­ја је на из­ма­ку.

- У про­шлој го­ди­ни, за­кључ­но са овим да­ном, по­су­ђе­на је 61.991 књи­га. Ако узме­мо да Ба­ња­лу­ка има от­при­ли­ке 180.000 ста­нов­ни­ка, зна­чи сва­ки тре­ћи Ба­ња­лу­ча­нин по­су­дио је по јед­ну књи­гу. То би би­ло див­но, али ни­је та­ко. Овај број књи­га по­су­ди­ло је 14.440 на­ших ко­ри­сни­ка, ко­ји до­ла­зе у би­бли­о­те­ку. Наш фонд смо об­но­ви­ли за 21.874 књи­ге, што је до­бро, али ни­је у скла­ду са европ­ским стан­дар­дом. Ми смо дру­гим би­бли­о­те­ка­ма, шко­ла­ма и ин­сти­ту­ци­ја­ма по­кло­ни­ли 6.175 књи­га - на­ве­ла је она.

На овој све­ча­но­сти до­ди­је­ље­на је и на­гра­да за чи­та­о­ца го­ди­не.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана