Изложба “Читај рокенрол!” од сутра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске

Миланка Митрић
Изложба “Читај рокенрол!” од сутра у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске

БАЊАЛУКА - Музика и књижевност преплетени су често на различите начине, а један приказ њиховог преплитања оживљен је изложбом “Читај рокенрол! – Бендови рођени из књижевних страница”.

Ова изложба аутора Сузане Пешевић Стојановић, Лане Шаула и Саше Левија биће отворена данас у 12 часова у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Како је рекла једна од ауторки изложбе Сузана Пешевић Стојановић првобитно је планирано да то буде једна “инсталација” , инспирисана чланком о бендовима чија имена су била инспирисана књижевношћу, али је на крају постала изложба, на којој су радили скоро пола године.

- Истраживши који су све бендови добили име по књижевним дјелима, одабрали смо оне бендове и оне књиге за које смо сматрали да су познатији и/или утицајнији у свијету музике и књижевности. У изложби је представљено 26 бендова и 25 књижевних дјела по којима су бендови добили име. Између осталих, представили смо и сљедеће бендове: “Азра”, “The Doors”, “Прљаво казалиште”, “Joy Division” и др. Оно што бих истакла јесте и податак да се и један бањалучки бенд нашао на овој листи. Такође, на једном плакату (форексу) направили смо и листу пјесама које су инспирисане књижевношћу - рекла је она за “Глас Српске”.

Пешевић Стојановић је објаснила да су се изненадили колико је бендова име добило по књижевном дјелу, што је показало да су умјетности испреплитане и да се међусобно инспиришу од почетка.

- Током истраживања наишли смо на занимљиве податке о бендовима и о настанку њихових имена. Поједини бендови именом узетим из књижевног дјела жељели су показати своје мјесто на музичкој сцени, као и музички жанр који су његовали. С друге стране, неки бендови одабрали су име из књижевног дјела само зато што им је звучало занимљиво. Када су у питању књижевна дјела, већином су то познати романи, који имају изузетно важно мјесто у књижевноисторијском контексту. Нећу откривати превише, само ћу напоменути то да се међу дјелима нашао и један стрип, као и један роман који још није преведен на српски језик - истакла је она.

Како је рекла, један од главних циљева изложбе је управо популаризација књиге, библиотеке и читања код млађих генерација, али и код оних који нису баш љубитељи читања.

- Сматрамо да оваква изложба заиста може утицати на популаризацију књиге, јер нам приближава књижевност на други начин и из другог угла - објаснила је она.

Изложба ће бити представљена у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Повезаност

Пешевић Стојановић је рекла да, када је у питању преплитање различитих умјетности и њихово међусобно инспирисање, то није нешто ново.

- Наиме, још у старој Грчкој његована је синкретичност умјетности. Наша изложба само је један примјер тога колико су умјетности повезане, али и колико су значајне за цијело човјечанство - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана