Изложба “Art & Facts” отворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

Бањалука – Изложба “Art & Facts”, која је настала као ауторски пројекат назван “'80 и '90 данас” Удружења за унапређење и развој визуелне и ликовне уметности Арт-зум из Београда отворена је вечерас у каменој кући на тврђави Кастел.

Пројектом су радови умјетника и умјетница смјештени у разноврсне концепте, како би се њихове умјетничке праксе могле сагледати из раличитих углова, а изложба указује на проблематику традиционалног значења појма “артефакт” те потребе његовог редефинисања.

- Уметнички рад, сам по себи, представља артефакт, било да је изведен у класичним медијима попут сликарства, скулптуре и графике, било да припада новим медијима, или је нематеријалан, временски ограничен (музичка интерпретација, глумачка улога, уметнички перформанс). Ипак за разлику од осталих артефаката уметничко дело није “само” артефакт јер поседује културну вредност и друштвени статус - навела је историчарка умјетности Ивона Фрегл, која је кустоскиња ове изложбе.

Она је рекла да изложба за циљ има да публици приближи рад умјетника, те да посматраче дјела заинтересује за даља истраживања.

Изложба “Art & Facts” подијељена је на неколико тематских цјелина, а свака цјелина је одређени артефакт.

- Имамо фотографије, архитектуру, предмете из свакодневне употребе, фотографије из личних албума и архива, радње, симболе, мисли, идеје, писано дјело, архив као умјетнички рад и тело као артефакт - казала је она.

Директор Банског двора Младен Матовић казао је да је велико задовољство што је, након договора, припрема, али и одгађања због пандемије ова изложба коначно реализована и отворена у Бањалуци.

- Ова изложба представља наставак праксе Банског двора као поливалентне установе културе да у континуитету организује репрезентативне садржаје из области музичке умјетност, књижевности, филмских, драмских и ликовних умјетности. У претходних неколико дана трудили смо се да будемо што бољи домаћини и надам се да смо у томе успјели - рекао је Матовић.

Бањалучка публика ће све до 8. априла имати прилику да у оквиру ове поставке ужива у радовима Александра Рафајловића, Слободанке Ступар, Анице Вучетић, Нине Тодоровић Дарије Качић, Добривоја Крговића, Драгане Илић, Драгослава Крнајског, Душана Петровића, Ђорђија Црнчевића, Игора Антића, Срђана Апостоловића, Марије Драгојловић, Милете Продановића, Милице и Владимира Перића, Перице Донкова, Слободана Којића, Владимира Ристивојевића и Здравка Јоксимовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана